PEDOFILSKI SKANDALI

Vatikan pripremio obranu Pape: Ima imunitet kao šef države

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2010. u 11:45

ANDREAS SOLARO/ AFP

Vatikanski odvjetnici pripremili su trostruku strategiju obrane. Njome žele postići odbacivanje tužbe prije nego bi Papa mogao biti ispitan ili uz pomoć subpoene dobiveni tajni dokumenti

VATIKAN - Uvučen dublje nego ikada u skandale sa seksualnim zlostavljanjem što su ih počinili katolički svećenici Vatikan je pripremio obranu pape Benedikta XVI. u tužbi pred sudom u američkoj saveznoj državi Kentucky u kojoj se traži njegova smjena, piše Associated Press.

Vatikanski odvjetnici pripremili su trostruku strategiju obrane koja će u sljedećim tjednima biti službeno podnesena. Njome žele postići odbacivanje tužbe prije nego bi Papa mogao biti ispitan ili uz pomoć subpoene dobiveni tajni dokumenti.

Dokumenti suda do kojih je došao AP otkrivaju kako vatikanski odvjetnici namjeravaju primijeniti trostruku strategiju - Papa ima imunitet šefa države, američki biskupi koji su nadzirali svećenike zlostavljače nisu bili zaposlenici Vatikana te da dokument, koji datira iz 1962. nije odlučujući dokaz da je bilo prikrivanja zlostavljanja.

Naime, trojica muškaraca, koji tvrde da su ih svećenici kao djecu seksualno zlostavljali, podnijeli su tužbu protiv Svete Stolice 2004. godine.

Tvrde da Vatikan nije upozorio policiju niti izvijestio javnost o zlostavljanju djece u državi Kentucky. Također, tvrde da su američki biskupi bili zaposlenici Svete Stolice te smatraju kako je Vatikan odgovoran za njihove navodne prijestupe jer nije prijavio seksualno zlostavljanje.

U optužnici se navodi da vatikanski dokument iz 1962. godine ovlašćuje biskupe da ne prijave policiji slučajeve seksualnog zlostavljanja. Vatikan tvrdi kako u tom dokumentu nema ništa što bi sprječavalo biskupe da prijave pedofile policiji.

Obrana koju je AP-u otkrila osoba upoznata sa slučajem, predana je prošli mjesec američkom okružnom sudu u Louisvilleu. Iz Vatikana nisu komentirali tu informaciju.

Ovaj je slučaj važan jer je prvi od nekoliko u SAD-u čija je meta Vatikan, a koji je dostigao fazu u kojoj se odlučuje imaju li žrtve doista mogućnost tražiti odgovornost samog Vatikana. Svi prethodni pokušaji da se umiješa Vatikan su propali ili se nalaze u ranijim fazama, piše AP.

Izdvajamo