OBESVEĆENA I PRODANA

Vatikan sablažnjen striptizom na oltaru

Crkve koje se prodaju zbog velike svote održavanja često završavaju u pogrešnim rukama - napominju svećenici
Slavonski Brod, 090509.I druge veceri na Mega bikers susretima okupilo se oko 20 000 posjetitelja na plazi Poloj uz Savu. Zvjezde veceri bili su kultni britanski band Uriah Heep. Osim njih na susretima nastupili su Van Gogh, Opca opasnost, Hard time, trio ZZ Top, Off duty, Stage i Fire live performans group Cosmic Circle iz Austrije koji je odusevio sve prisutne svojim akrobacijama s vatrom. U pauzi nastupile su i dvije striptizete na radost muskog djela publike.Na slici striptiz razveselio muski dio publike.Foto: Danijel Soldo / Cropix
 Danijel Soldo / CROPIX

RIM - Sveta Stolica smatra nemoralnim korištenje bivših crkava kao noćnih klubova. Na to je upozorio nadbiskup Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog povjerenstva za crkvena kulturna dobra (tj. “ministar kulture” u Rimskoj kuriji).

Na konferenciji za novinare u povodu dvadesetogodišnjice toga papinskog povjerenstva mons. Ravasi je spomenuo primjer crkve u Madžarskoj koja je uredno obesvećena i prodana, pa je postala klub za strip tease, gdje izvođačice svaku večer zadnji komadićak odjeće skidaju na samom oltaru.

Ravasi konstatira da održavanje crkvenih zdanja koja su spomenik kulture zahtijeva “astronomske svote”, priznaje da “suočeni sa smanjivanjem broja prakticirajućih vjernika, fenomenom koji na žalost uočavamo i usred Rima, crkve bez umjetničke vrijednosti, koje zahtijevaju znatna ulaganja, mogu biti prodane ili porušene”, ali poziva dijeceze da “veoma oprezno” paze kome prodaju, kako ne bi poslije služile u nemoralne svrhe.

I u Italiji se događalo da su crkve, uredno obesvećene, služile kao kazališta i kinodvorane, pa i za pornografske filmove. U najmanjoj talijanskoj općini, Atraniju kod Amalfija, kroz bivšu crkvu je probijena ulica, pa su pod stropnim freskama prozori okolnih kuća na kojima se suši rublje. U Sieni je i trg pored katedrale zapravo lađa nove, ali nedovršene goleme katedrale, za koju je ponestalo novca kad je Siena izgubila neovisnost.

U centru Londona više je bivših anglikanskih crkava pretvoreno u pubove ili dućane nego ih je još u vjerskoj uporabi, a neke su kupili muslimani i preuredili u džamije. U nizozemskom Maastrichtu je dominikanska crkva preuređena u knjižaru, s čitaonicom i kafićem u apsidi.

Kad je riječ o umjetnički vrijednim objektima, može se pristati i na naplaćivanje ulaznica osim za bogoslužje, rekao je tajnik Papinskog povjerenstva, laik Francesco Buranelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 14:08