PIŠE INOSLAV BEŠKER

VATIKAN SMIJENIO DUŽNOSNIKA KOJI SE DEKLARIRAO KAO GAY 'Taj poljski prelat mora napustiti sve svoje dužnosti u Rimskoj kuriji'

 Screenshot

Monsignor Krzysztof Olaf Chramsa (43) od subote nije više ni dužnosnik Kongregacije za nauk vjere a ni tajnik Međunarodnoga teološkog povjerenstva.

Ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi obznanio je da taj poljski prelat mora napustiti sve svoje dužnosti u Rimskoj kuriji, a da ostale mjere treba očekivati od njegovoga dijecezanskog ordinarija, dakle Ryszarda Kasyne, biskupa u Pelplinu u Poljskoj, gdje je mons. Charamsa inkardiniran.

Mons. Charamsa je uoči redovitog zasjedanja Biskupske sinode o obitelji, koje Papa otvara u nedjelju, odlučio obznaniti i da je homoseksualan i da ima stalnog partnera, te da Katolička crkva napokon mora „otvoriti oči“ pred stvarnošću homoseksualnosti.

On je to rekao u poljskom izdanju Newsweeka. Taj njegov coming out izazvao je dodatni skandal.

POTRES U CRKVI Član Kongregacije za doktrinu vjere uoči sinode u Vatikanu: 'Ja sam gay, imam partnera, vrijeme je da Crkva otvori oči'

Papa je za boravka u Sjedinjenim Državama odlučio tiho ali rječito pokazati da je spreman suočiti se sa svim tipovima katoličke realnosti i sa svima razgovarati: susreo se i s Kim Davis, općinskom službenicom iz Kentuckyja, katolkinjom koja je, zbog protimbe savjesti, odbila izdati dozvolu za istospolni brak predviđen zakonima te države, a dan ranije i sa Yayom Grassijem, svojim nekadašnjim učenikom, deklarirano homoseksualnim, koji je došao na razgovor sa svojim istospolnim partnerom.

Ured za novinstvo je precizirao – ako je to uopće trebalo precizirati – da Papin razgovor s nekim ne znači i podršku njegovim stavovima. To se odnosi i na Grassija i na Davis, kao što se odnosi na državne i vladine poglavare i vjerske vođe. Papa demonstrira otvorenost.

Pitanje je hoće li coming out monsignora Charamse biti iskorišten kao argument onima koji će papu Franu optužiti da je isuviše popustio uzde, kao što su kritizirali i sv. Ivana XXIII zbog odluka Drugoga vatikanskog koncila (pa ga je baš papa Bergoglio kanonizirao u sveca) – ili će biti viđen kao znak vremena u Crkvi otvorenoj svima, ponajprije grešnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:42