POKRENUTA ISTRAGA

Vatikanska banka osumnjičena za pranje novca

 AP

RIM - Na deset talijanskih banaka proširila se istraga, započeta prije godine dana, oko sumnjiva računa, za koji bi istražitelji htjeli znati služi li za pranje novca ili u još gore svrhe.

Milijunske uplate

Račun koji je pobudio sumnju otvoren je 2003. u Unicreditu, tada još u poslovnici nekadašnje Rimske banke, pored samih Lavljih zidina koje čine granicu Države Vatikanskog Grada. Otvorio ga je IOR, dakle vatikanski Zavod za religiozna djela, koji je zapravo novčarski institut vezan uz Svetu Stolicu, pod vatikanskom jurisdikcijom, stoga nedostižan talijanskom pravosuđu, a u prošlosti upleten u mnoge mutne poslove i zločine, osobito dok ga je vodio litavoamerički nadbiskup Paul Casimir Marcinkus.

Zamjenik rimskoga javnog tužioca Nello Rossi i pomoćnik Stefano Rocco Fava otkrili su da preko tog računa prolaze uplate u milijunskim eurskim vrijednostima, a da se ne zna ni tko uplaćuje, ni tko prima.

Je li plaćen porez?

Naime, sa stanovišta Unicredita, i jedno i drugo radi IOR. Sa stanovišta talijanske države nije baš tako jednostavno, jer zakon iz 1991. (namijenjen ponajprije kontroliranju mafije) zahtijeva da se za svaku svotu veću od 20.000 eura znaju i uplatilac i korisnik i namjena, a dakako i podatak je li posrijedi transakcija na koju se državi plaća porez.

Slučaj Roberta Calvija

Istraga je postupno proširena na desetak drugih talijanskih banaka i njihove odnose s IOR-om - koji na sva pitanja šuti, znajući da mu Italija može staviti soli na rep.

IOR je u prošlosti poslužio i kao štit Robertu Calviju, vlasniku i bankroteru Ambrozijanske banke, koga je mafija ubila i objesila već mrtvoga o londonski Most crnih fratara, kao poruku, pošto je Calvi, izgleda, “zamračio” nešto novca koji je toj katoličkoj ustanovi Cosa nostra povjerila na pranje i peglanje. IOR je garantirao, pa je Crkva ostala kraća za 600 milijuna dolara ishlapjelih u bankrotu, a monsignor Marcinkus je nakon nekog vremena maknut u SAD. Uostalom, nisu nepoznate ni druge veze mafija i Katoličke crkve: tako je kardinal vikar Ugo Poletti odobrio da se pod oltar Bazilike svetog Apolinarija poput sveca, “kao dobročinitelj”, ukopa ubijeni vođa rimske Maglianske mafije “Renatino” De Pedis, za koga se sada tvrdi da je oteo i ubio vatikansku državljanku Emanuelu Orlandi (16), možda u pokušaju ucjenjivanja i ušutkivanja Vatikana.

Razna politička ubojstva

Ta je banda bila suodgovorna za politička ubojstva, provedena u zajednici s dijelom talijanskih špijunaža, pa i u likvidaciji antimafijaškog tužioca Giovannija Falconea. Činilo se da je barem IOR izvan toga nakon afere Marcinkus - ali evo ga opet.

Vatikan probire ateiste i agnostike za dijalog

PARIZ, FORLĚ - Vatikansko kurijalno Papinsko vijeće za kulturu planira pak iduće godine u Parizu seriju ozbiljnih debata s ateistima i agnosticima, najavio je u ponedjeljak njegov predsjednik nadbiskup Gianfranco Ravasi.

Zainteresirani su za dijalog “s plemenitim ateizmom i agnosticizmom, a ne s ateistima poput Odifreddija u Italiji, Onfrayja u Francuskoj, Hitchensa i Dawkinsa”, jer rabe “ironiju i sarkazam” i Bibliju “čitaju kao fundamentalisti, ističe se u najavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:38