'CRKVI JE POTREBAN ŽENSKI GLAS'

VATIKANSKI ŽENSKI ČASOPIS PONOVNO POČINJE IZLAZITI S NOVIM UREDNIŠTVOM Stara redakcija dala otkaz zbog pokušaja muške prevlasti

 
 REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS

L'Osservatore Romano, vatikanski dnevni list, objavio je u utorak da će ponovo tiskati mjesečni prilog za žene "Žene, Crkva, Svijet" s novim uredništvom pošto je staro dalo otkaz zbog pokušaja muške prevlasti.

Prilog koji nije izašao u travnju, ponovo će izaći u svibnju pod vodstvom Rite Pinci, bivše glavne urednice rimskog lista Il Messagera.

Potonja je u priopćenju zahvalila novom glavnom uredniku L'Osservatore Romana Andrei Mondi na "potpunoj slobodi" koju je dao uredništvu mjesečnika.

"Crkvi su potrebni ženski pogled i glas", istaknula je, dodajući da nije ni teologinja, ni povjesničarka, ni vatikanistica, nego "novinarka i vjernica".

Mjesečnik koji je počeo izlaziti prije sedam godina uz odobrenje Benedikta XVI. izlazi i na španjolskom pod nazivom "Vida Nueva", na francuskom pod nazivom "Život" i na engleskom na internetu.

Pisao je o duhovnosti i o teološkim, ali i o feminističkim temama kao što je ropski rad redovnica koje najčešće nisu bile plaćene za svoj rad.

Časopis je u veljači objavio napis o silovanim redovnicama koje su morale abortirati ili, pošto su bile protjerane iz zajednice, same odgajati djecu koju njihovi očevi, svećenici, nikada nisu priznali. Papa Franjo je odmah, prvi put u povijesti Crkve, priznao takvu vrstu svećeničkog zlostavljanja.

Krajem ožujka osnivačica mjesečnika Lucetta Scaraffia je zajedno s čitavim uredništvom objavila da daje otkaz. "Odustajemo jer osjećamo ozračje nepovjerenja i postupne delegitimacije", napisala je u pismu Papi koje je objavljeno u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13