TISUĆE POSLALI U POMOĆ

VATROGASCI S BRAČA NAHVALILI AMERIČKU IDEJU 'Pogledajte tko tamo zajedno s osam tisuća profesionalnih vatrogasaca gasi stravične požare'

 
 Gene Blevins / REUTERS

U gašenju velikih požara u Kaliforniji aktivno sudjeluju i tamošnji zatvorenici, podsjetili su naši vatrogasci na stranici na Facebooku Vatrogasci Supetar. Uz objavu su podijelili video objavljen na kanalu WSB-TV na YouTubeu koji objašnjava ovaj potez američke vlade. Radi se o rehabilitaciji zatvorenika koji se svrstavaju u kategoriju ‘minimalnog sigurnosnog rizika’.

‘Svi oni dio su rehabilitacijskog programa koju već godinama zajedno provode CDCR i Cal Fire tijekom kojeg prolaze nekakvu osnovnu obuku sličnu onoj koju kod nas primjerice prolaze dobrovoljni vatrogasci u DVD-ima.

Programu pristupaju dobrovoljno, a nakon što prođu obuku dobijaju i certifikat, tj. uvjerenje o obučenosti koje im omogućava da se nastave baviti tim poslom ako žele i nakon što izađu iz zatvora.

Riječ je odreda o tzv. ‘minimal security risk’ zatvorenicima kojima američki zatvorski sustav ionako omogućava povremeni rad izvan zatvora. Opremljeni su jednako kao i ostalih 8000 vatrogasaca koji trenutno gase požare u Kaliforniji.

Kad ih pozovu na intervenciju, rade u grupama od 12-tak ljudi, pod nadzorom profesionalaca i to poglavito na protupožarnim prosjecima. Njihova ‘nadnica za strah’ iznosi 2$ na dan + 1$ za svaki sat proveden na fronti, tj. u aktivnom gašenju požara za koju California Department of Corrections and Rehabilitation tvrdi da je, citiramo: ‘the highest paid prison job there is’ (najplaćeniji zatvorski posao koji postoji).

Trenutno je u program uključeno njih oko 3900 među kojima i 200 žena što iznosi oko 13% vatrogasnog ljudstva raspoloživog u Kaliforniji. Njih oko 1900 aktivno je u gašenju ovih požara koji sad bijesne ovom američkom saveznom državom.

U proteklih 40 godina zabilježeno je tek pet smrtnih slučajeva među ovim gasiteljima što je imajući u vidu narav požara otvorenog prostora i poznate nam opasnosti njihova gašenja vrlo, vrlo mali postotak.’

Ovim programom američki zatvori žele rehabilitirati zatvorenike, pomoći im da se po izlasku na slobodu snađu i pronađu što lakše posao, a smatraju da ova vrsta zaposlenosti snižava rizik od ponovnog počinjenja zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:52