ODLUKA

VAŽNA PROMJENA ZA SVE HRVATE KOJI IDU AUTOM U AUSTRIJU Na snagu stupa novi sporazum koji će omogućiti efikasniju naplatu kazni za prometne prekršaje

 Ilustracija / Getty Images

Bečki parlament prihvatio je međunarodni sporazum s Hrvatskom, Bugarskom i Mađarskom koji bi olakšao gonjenje prometnih prijestupnika iz ovih zemalja za prekršaje počinjene u Austriji, priopćio je u četvrtak austrijski parlament.

- Kroz intenzivniju suradnju s nadležnim službama, gonjenje inozemnih prometnih prijestupnika trebalo bi biti efikasnije - stoji u priopćenju parlamenta. To se posebice odnosi na slučajeve u kojima je potrebna pomoć službi zemalja iz koje prometni prijestupnik dolazi i to u slučaju da prijestupnik odbija platiti kaznu ili tvrdi kako sam nije upravljao vozilom.

Zastupnici svih parlamentarnih stranaka pozdravili su sporazum s Hrvatskom, Bugarskom i Mađarskom te istaknuli kako će sad biti omogućeno prometne prekršaje zaista i u praksi naplatiti od počinitelja.

- Jedna smjernica Europske unije doduše već nekoliko godina omogućava automatski uvid u podatke o vozilu iz drugih članica EU, ali u praksi je vrlo teško prijestupniku dostaviti kaznu i na kraju kaznu zaista i naplatiti - rekao je zastupnik Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Guenther Kumpitsch. Prema njegovim riječima, od pet milijuna prometnih prekršaja, koliko ih se u godini počini na austrijskim prometnicama, jedan milijun otpada na strana vozila.

Ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl također je pozdravio sporazum. Prema procjenama njegova ministarstva, ovim sporazumom Austrija će sad biti u stanju naplatiti kazne u visini od dva milijuna eura, koliko joj sad godišnje propada zbog toga jer je u nemogućnosti doći do počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:49