ODLUKA BISKUPSKE KONFERENCIJE

VEĆE ODŠTETE ZA ŽRTVE PEDOFILA Njemačka Crkva zlostavljanima će plaćati odštetu do 50 tisuća eura

 
 Getty images

Između 1946. i 2014. godine najmanje 3677 maloljetnika žrtva je seksualnog zlostavljanja svećenika njemačke katoličke crkve. Njemačka Biskupska konferencija na zasjedanju u Mainzu odlučila je da žrtve svećeničkog zlostavljanja mogu očekivati veću odštetu nego prije, prenio je Zeit Online. O tome je javnost izvijestio biskup zadužen za pitanje zlostavljanja Stephan Ackermann, biskup iz Triera.

Prilikom izračuna orijentirali su se na važeću praksu pred sudovima. Njemački sudovi žrtvama seksualnog zlostavljanja dosuđuju između 5000 i 50.000 eura, prema brojkama u odštetnim tablicama.

Kada sudovi povećaju iznose u važećim odštetnim tabelama, rastu i iznosi koje plaća Crkva. Prema tome što je biskup Ackermann rekao novinarima, na odštetu bi mogli računati i oni koji nisu podigli tužbu. Cilj je čitavu proceduru debirokratizirati, rekao je biskup Triera. Visina odštete ovisi o težini slučaja, a o tome će odlučivati nezavisna komisija u kojoj će sjediniti pravnici, psiholozi i liječnici.

Paušal

Inicijativa njemačke crkve razljutila je žrtve. “Crkva u Njemačkoj još nije spremna preuzeti odgovornost za svoja nedjela, i svojim žrtvama ponuditi jedno obeštećenje”, optužio je Matthias Katsch, glasnogovornik Inicijative žrtava Eckiger Tisch. Ta se udruga zalaže za odštetni paušal od 300.000 eura za svaku žrtvu, jer djeca zlostavljana u djetinjstvu nastavljaju patiti desetljećima kasnije i zbog toga kao odrasli imaju brojne probleme i na poslu, pa slabije zarađuju.

Udruga inzistira na tome da novac nije dovoljan, nego traži da se država izjasni o ključnom pitanju: zavređuje li Crkva kao institucija da joj povjeravamo svoju djecu i mladež? Jedna nezavisna radna grupa stručnjaka predložila je lani odštetu od oko 400.000 eura po svakoj žrtvi, prenosi Spiegel Online. Svaka bi žrtva po njihovom prijedlogu dobila po 10.000 eura odštete za pretrpljene boli i uz to jednu paušalnu odštetu od 300.000 eura ili pak odštetu koja bi varirala od 40.000 do 400.000 eura, ovisno o slučaju.

Njemački biskupi žele da žrtve pedofilskog zlostavljanja u crkvi budu jednako obeštećene kao i ostale žrtve te vrste, u zloupotrebama djece i maloljetnika izvan crkve. Time bi se prekinulo s praksom da se žrtve obešteti s 5000 eura, što se primjenjuje od 2011. Frankfurter Allgemeine Zeitung je to nazvao sramotnim postupkom, koji je zbog proizvoljnosti, nedosljednosti i nedostatka transparentnosti naštetio vjerodostojnosti Crkve i više nego što se to čini.

Račun

Po tome kako su zamislili u Njemačkoj biskupskoj konferenciji, svaka biskupija i župa bi uplaćivala novac na jedan zajednički račun s kojeg bi se onda isplaćivale odštete. Biskupije i župe koje financijski loše stoje mogle bi očekivati podršku bogatijih dijelova njemačke Crkve. Procjenjuje se da je u zlostavljanju više od 3500 maloljetnika nakon Drugog svjetskog rata u Njemačkoj sudjelovalo najmanje 1670 klerika.

Procedura

Njemačka Crkva je u jesen 2018. objavila rezultate istraživanja koje su po narudžbi Crkve radili istraživači s tri njemačka sveučilišta. Istraživanje je utvrdilo 3766 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u 27 biskupija u Njemačkoj do 2014. Povjerenje djece i roditelja zloupotrebilo je najmanje 1670 svećenika, odnosno oko 4,4 posto svećenika u Njemačkoj. U svakom šestom slučaju došlo je do silovanja. Žrtve su uglavnom bili dječaci, više od polovice od 13 godina ili mlađi.

Crkva u Njemačkoj ponašala se po istom obrascu kao Crkva u SAD-u, Australiji i bilo gdje u svijetu gdje su biskupi odlučili raščistiti pedofilske zločine: kad bi se za neki slučaj saznalo, optuženi svećenici su prebacivani u druge župe, jer su tako biskupi zataškavali njihove zločine. Samo trećina njih morala je odgovarati po crkvenoj proceduri. Sankcije su bile minimalne, ako ih je uopće bilo.

Studija je trebala ostati strogo povjerljiva, ali je iscurila u medije. Biskup Triera Stephan Ackermann priznao je da su rezultati studije pokazali da je Crkva bila svjesna razmjera zlostavljanja. “Ovo je depresivno i sramotno za nas”, rekao je.

Odstupio prvi njemački biskup

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, minhenski kardinal Reinhard Marx odstupio je, i na njegovo je mjesto ovog tjedna izabran biskup iz Limburga Georg Bätzing, koji se među ostalim zalaže za promišljanje obaveznog celibata za svećenike. Kardinal Marx (66) je odustao iako je za crkvene pojmove jako mlad, i u snazi, nakon prvog mandata na čelu biskupske konferencije. Marx pripada “G7”, gremiju kardinala najbliskih papi, pišu njemački mediji, ali ima dosta protivnika među konzervativcima. Reinhard Marx je prije bio biskup u Trieru, rodnom gradu Karla Marxa, zadužen za socijalu - i zbog imena često meta viceva. (S. Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:28