DRHTAVICA

Većina Nijemaca misli da je zdravlje kancelarke njezina osobna stvar

Njemačka kancelarka Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Većina Nijemaca smatra da kancelarka Angela Merkel nije dužna o svom zdravlju obavještavati javnost, piše dnevnik Augsburger Allgemeine u subotu.

„59 posto ispitanih smatra kako kancelarka nije dužna javnosti objašnjavati uzrok njezinog tremora tijekom tri javna nastupa posljednjih tjedana te da je njezino zdravlje njezina privatna stvar“, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za Augsburger Allgemeine proveo institut Civey.

Samo 34 posto ispitanih smatra kako je kancelarka dužna javnost obavještavati o svom zdravstvenom stanju.

Njemačka kancelarka je proteklih tjedana u tri navrata prilikom javnih nastupa, dva puta prilikom dočeka stranih državnika i jednom pri imenovanju nove ministrice pravosuđa, imala napade tremora što je izazvalo odjek u njemačkoj ali i svjetskoj javnosti.

Nakon druge epizode tremora Merkel je izjavila kako se osjeća dobro te je zatražila javnost da ima povjerenja u njezine izjave.

Prilikom posjeta danske premijerke Mette Friedriksen prošlog četvrtka, kancelarka i njezina gošća su sjedile za vrijeme intoniranja himni.

„Ja znam kolika odgovornost leži na mojoj funkciji. I možete biti sigurni da je meni osobno moje zdravlje vrlo važno“, rekla je Merkel nakon susreta s Friedriksen.

Neki protivnici Angele Merkel pokušavaju njezino zdravstveno stanje iskoristiti za osobni obračun. Hans-Georg Maassen, bivši predsjednik Ureda za zaštitu ustavnog poretka i predstavnik konzervativnog krila Kršćansko-demokratske unije (CDU) kojemu je liberalna politika Angele Merkel već dugo trn u oku, izrazio je preko Twittera dvojbe oko toga je li Merkel u stanju obavljati svoje dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:32