NOVI AMBASADOR

Veleposlanik: SAD ostaje jamac suvereniteta BiH i želi je vidjeti u NATO-u

Eric Nelson

Novi američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako će SAD nastaviti jamčiti opstanak i cjelovitost BiH, istodobno naznačivši kako će se američka diplomacija i on osobno snažno angažirati ne samo na tome da BiH što prije postane članica EU, nego i NATO-a, o čemu unutar same BiH trenutačno nema potrebne suglasnosti.

"SAD ostaju jamac suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prioritet svih prioriteta bit će mi pomoći BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji", izjavio je Nelson, koji je na dužnost u BiH stupio prije dva tjedna na prvoj konferenciji za novinstvo u svojstvu veleposlanika.

Nelson je kao karijerni diplomat u BiH naslijedio Maureen Cormack, energičnu veleposlanicu koja je zauzela jasno i oštro stajalište prema secesionističkim prijetnjama aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je zbog svojih postupaka od 2017. na "crnoj listi" američke vlade te mu je, zbog opstruiranja provedbe Daytonskog sporazuma, zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina, a američkim je državljanima zabranjeno s njim poslovati.

Cormack se godinama nije sastajala s Dodikom, koji ju je u javnim istupima otvoreno vrijeđao, a Nelson je to ipak učinio kada mu je, kao čelnom čovjeku državnog vrha BiH, predao vjerodajnice. Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu ranije su potvrdili kako će s Dodikom komunicirati na razini koja znači uvažavanje pozicije člana Predsjedništva BiH, no to neće utjecati na kaznene mjere kojima je izvrgnut.

Nelson je u četvrtak kazao kako BiH sada treba "hrabre lidere okrenute budućnosti" jer je jedino na taj način moguće provesti reforme koje su nužne za članstvo u EU, ali i NATO-u.

"Prazna obećanja i puka retorika postat će još beskorisniji. Mi smo ovdje kako bismo pomogli, no odgovornost za napredak ovisi o djelovanju bosanskohercegovačkih lidera i građana koji trebaju zahtijevati njihovu odgovornost", kazao je američki veleposlanik.

Istaknuo je kako će SAD biti uz one političare koji rade na postizanju napretka, a upozorio je i kako se zemlja mora izboriti s "endemskom korupcijom" koja tjera strane investitore, ali i ljude iz BiH.

Kao prioritete je označio i jačanje sigurnosti na granicama BiH, borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma kao i "protiv stranih utjecaja koji sprječavaju napredak zemlje", što je očevidna aluzija na ranije ocjene američkih dužnosnika da Rusija na području Balkana, pa tako i u BiH, "širi maligni utjecaj".

Američki je veleposlanik, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako se problematični ruski utjecaj u regiji može jasno vidjeti na primjeru Crne Gore, čiju se vlast pokušava destabilizirati zbog približavanja NATO-u.

Rusija se također odlučno protivi mogućem ulasku BiH u NATO, što je opetovano potvrdio i ruski veleposlanik u Sarajevu Peter Ivancov, a takvo stajalište kroz promicanje zamisli o vojnoj neutralnosti aktivno zagovara i Dodik, zbog čijih je stajališta trenutačno blokirano i formiranje vlasti jer on odbija poduprijeti donošenje godišnjeg plana reformi (ANP), nužnog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Neslon je kazao kako SAD računa na BiH kada je u pitanju nastavak njenog partnerstva s NATO savezom te je najavio kako će i osobno raditi na tome da što više građana uvidi kako je NATO platforma koja pruža sigurnost i stabilnost svima u zemlji.

Bio je izričit u u komentiranju stanja u regiji u kontekstu odnosa Srbije i Kosova.

"Stajalište SAD-a je jasno i ono glasi: nema nikakve paralele između pregovora Srbije i Kosova i BiH. Neke sličnosti postoje, a tiču se onoga što je potrebno regiji. To je politička hrabrost i vizija da se naprave važni kompromisi kako bi se poboljšala sigurnost cijele regije. To tražimo i u BiH, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH", rekao je Nelson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:53