NEOPHODAN UVJET

VELEPOSLANSTVA SAD-a I BRITANIJE POZIVAJU STRANKE U BiH DA ŠTO PRIJE USTROJE VLAST 'Odustati od oštre retorike i ići prema EU i NATO-u'

 Vlado Kos / CROPIX

Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH pozvala su odvojeno u četvrtak vlasti u toj zemlji da što prije uspostave državno Vijeće ministara i entitetsku Vladu Federacije BiH te ubrzaju približavanje u članstvo Europske unije i NATO saveza.

U izjavi za portal Klix, iz američkog veleposlanstva su istaknuli da bi čelnici političkih stranaka trebali odustati od oštre retorike i politike odvlačenja pozornosti od stvarnih problema. Umjesto toga pozvali su političare da se usredotoče na proces uspostave vlasti koja će provoditi reforme kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na putu k EU i NATO savezu.

"Integracija u ove dvije institucije je najbolje jamstvo stabilnosti, sigurnosti i budućeg napretka u Bosni i Hercegovini", naveli su američkog veleposlanstva.

Uspostava državnog Vijeća ministara BiH zapela je zbog zahtjeva bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da se izbor novoga saziva uvjetuje prihvaćanjem dokumenta Nacionalnog godišnjeg programa (ANP), koji jamči aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO savezom. Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, iz čijih redova bi kao sljedeći predsjedatelj Vijeća ministara trebao biti Zoran Tegeltija, to odbija jer se protivi daljnjem napredovanju BiH prema članstvu u NATO savezu.

Hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uvjetuju izbor vlasti u Federaciji s izmjenom Izbornog zakona sukladno presudi europskog suda u slučaju Ljubić, kako bi se izbjegla mogućnost preglasavanja ovoga naroda kao u slučaju izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te popunjavanja kluba Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda.

Istodobno su i iz britanskog veleposlanstva u Sarajevu u četvrtak poručili kako je proces uspostave vlasti četiri mjeseca nakon održanih općih izbora na svim razinama neophodan uvjet kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila daljnji napredak u procesu integracije u EU.

„Nema više vremena za gubljenje. Puno posla je pred svima nama", naveli su u Veleposlanstvu Velike Britanije u BiH.

U međuvremenu vodeća bošnjačka SDA pokušava ojačati vlastitu poziciju na federalnoj i državnoj razini dogovarajući koaliciju s manjim bošnjačkim strankama s političkog centra i ljevice. Po medijskim navodima, Demokratska fronta Željka Komšića, koja je do sada činila dio bloka bošnjačkih ljevičarskih stranaka, blizu je odluke da se priključi SDA u vlasti. Isti izvori navode da je Komšić zbog toga otkazao za danas zakazani sastanak Bosanskohercegovačkog bloka, kojega još čine SDP BiH i Naša stranka.

Hrvatske političke stranke zamjeraju Komšiću da je za člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:18