HIBRIDNI RAT

VELIKA BLAMAŽA RUSKE PROPAGANDE Objavili 'nepobitne dokaze' da američka vojska pomaže ISIS-u, samo da bi se otkrilo da je riječ o amaterskoj prevari

 
 Russian Minstry of Defence

Ministarstvo obrane Ruske Federacije ovih dana objavilo je, kako kažu, "nepobitne dokaze" da SAD pomaže džihadistima takozvane Islamske države. Problem je bio u činjenici da je takozvani dokaz zapravo bio screenshot, to jest slika iz video igrice, piše BBC.

Iz ministarstva su tvrdili da "fotografija" pokazuje konvoj boraca ISIS-a kako napušta sirijski grad uz pomoć i pratnju američkih vojnih snaga, dok je zapravo bilo riječ o screenshotu iz igrice AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron.

Nekoliko sati nakon što je prevara otkrivena iz ministarstva obrane su uklonili spornu objavu uz objašnjenje da je "zaposlenik zabunom stavio krivu fotografiju".

Osim te fotografije, objavili su još četiri druge za koje je ruska grupa online istražitelja "Tim za podatke o konfliktima" rekla da također sadrže greške, koristeći video iz lipnja prošle godine koji prikazuje kako iračke snage napadaju džihadiste ISIS-a u Iraku, piše Guardian.

Što se tiče same fotografije iz igrice, ona je uzeta iz promotivnog videa na web stranici igrice i na njihovom YouTube kanalu (koji možete vidjeti na ovom linku), samo što su iz screenshota pažljivo igračke kontrole i informacije na ekranu.

Satima nakon ovog gafa rusko ministarstvo obrane objavilo je drugi set fotografija za koje su također tvrdili da podupire njihove tvrdnje o suradnji SAD-a i ISIS-a.

- Ovo su nepobitni dokazi da SAD zapravo pruža potporu borbenim jedinicama ISIS-a kako bi povratili borbenu spremnost i promovirali američke interese na Bliskom Istoku - stajalo je u objavi ministarstva.

Rusija već neko vrijeme tvrdi da SAD surađuje s Islamskom državom tako da pruža potporu njihovim borcima koji su u bijegu, bilo od Sirijskih demokratskih snaga u kojim dominiraju Kurdi (i koje naoružavaju upravo Amerikanci) ili od sirijske vojske koja ima potporu ruskih zračnih snaga. Prema Rusima, Amerikanci su odbili njihovu ponudu za zajedničku operaciju na džihadiste ISIS-a koji su napuštali grad Abu Kamal i još im dali šansu da regrupiraju snage na teritoriju pod kontrolom koalicije na čelu sa SAD-om.

Rusi su također optužili koalicijske snage da ometaju njihove zračne udare na Islamsku državu, i dodali da se džihadisti ISIS-a maskiraju kao borci Sirijskih demokratskih snaga koje uživaju potporu SAD-a.

Glasnogovornik koalicije, američki pukovnik Ryan Dillon, sarkastično je rekao da su ruske optužbe "precizne kao i njihovi zračni napadi":

- Vido sam izvješća da su neke od tih fotografija iz video igrice. To je u skladu s onim što je dosad objavljivano iz ruskog ministarstva obrane - znači da je netočno, bez osnove i znate, potpuno lažno.

No, valja podsjetiti da SAD nipošto nije bez grijeha kada je u pitanju potpora pobunjenicima protiv Asadova režima u Siriji (naročito na sjeverozapadu države). Naime, godinama su slali naoružanje takozvanoj opoziciji koja je postepeno potpala pod kontrolu ekstremističkih islamističkih skupina poput Fatah Al-Šama, nekadašnje Al Nusre koja je bila filijala Al Qa'ide u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:00