IZBORI NA OTOKU

Velika Britanija: Camerona ne brinu priče o bogatstvu već gubitak izbora

Umjesto najsvježijih natpisa o imovinskoj kartici, Camerona brine gubitak prednosti pred Brownom
 Reuters

LONDON - Iako su se neki britanski mediji posljednjih dana okomili na 43-godišnjeg vođu torijevaca Davida Camerona zbog njegovog bogatstva, zamjerajući mu da se lažno predstavlja kao prosječan obiteljski čovjek koji muku muči s recesijom dok mu leđa čuvaju milijunski iznosi na bankovnim računima i bogato naslijeđe, on je ostao “hladan”. Vjerojatno zato jer ima veće probleme: najnovije ankete pokazuju kako se njegova premoćna prednost pred laburistima britanskog premijera Gordona Browna naprosto otopila i da je pobjeda, koja se prije činila poprilično sigurnom, u biti vrlo upitna.

Naime, istraživanje koje je Populus proveo na 1500 ispitanika od 5. do 7. ožujka za ugledni list Times pokazuje da su se laburisti približili dosad vodećim torijevcima, odnosno čak se izjednačili s njima i tako opasno ugrozili mogućnost torijevaca da osvoje apsolutnu većinu u parlamentu.

Ključnih 100 mjesta

I jedni i drugi, pokazuje istraživanje, bilježe 38 posto u izbornim jedinicima u kojima se odlučuje oko 100 mjesta u parlamentu koje torijevci moraju osvojiti kako bi imali apsolutnu većinu, a izbori će se, što je najgore od svega, održati za svega dva mjeseca, početkom svibnja.

No, pad torijevaca, koji su prije 18 mjeseci bilježili golemih 26 posto prednosti pred laburistima, nije iznenađenje. Problemi su vidljivi već neko vrijeme, a još ih je jače naglasio prošlomjesečni rezultat anketa koji je pokazao da je njihovo vodstvo pred laburistima palo na mizernih dva posto.

Želimo li uopće promjenu?

Razlozi za takav rejting su višestruki. Nove ankete pokazuju da mnogi britanski glasači još sumnjaju u Camerona i njegove ljude. Iako ih većina tvrdi da je vrijeme za promjenu, čak 41 posto svih birača te 45 posto žena nisu sigurni bi li ta promjena trebala biti u korist torijevaca. Suprotno tvrdi 34 posto ispitanika, dok njih 19 posto uopće ne želi promjenu. Unatoč svemu, Cameron još bolje prolazi kod ljudi na osobnoj razini. Čak 69 posto Britanaca misli da je Cameron “draga i dopadljiva osoba”. Takvo mišljenje o Brownu ima samo 49 posto ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:37