ESKALACIJA

VELIKA BRITANIJA IZ DRŽAVE PROTJERALA 23 RUSKA DIPLOMATA Ovako nešto nije se dogodilo još od Hladnog rata

 Profimedia

Britanska premijerka Theresa May u srijedu je iz zemlje protjerala 23 ruska diplomata, piše The New York Times. Ovaj potez predstavlja eskalaciju sukoba između dvije države nakon smrti bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyju. May je diplomate koje planira izbaciti, prema pisanju The Guardiana, okarakterizirala kao djelatnike obavještajnih službi.

May je poziv da se ruske diplomate protjera iz zemlje uputila parlamentu nakon što Rusija unutar roka koji im je Britanija dala nije objasnila situaciju oko napada na Skripala.

Problem Skripalove smrti dodatno je pogoršao odnose između dvije države. Velika Britanija je na incident odgovorila širenjem istrage o Skripalovoj smti i prikupljanju saveznika za apliciranje pritiska na Moskvu. Rusija je pak priprijetila da će na svaki udar na sebe adekvatno odgovoriti.

"Rusija je na Veliku Britaniju primijenila nezakonitu silu te se na to mora odgovoriti robusno i cjelovito", rekla je May zastupnicima u parlamentu te dodala da se slaže s preporukom Britanskog vijeća za nacionalnu sigurnost da se suspendiraju svi kontakti s Rusijom koji su se odvijali na najvišoj razini te da se iz zemlje protjera 23 ruska diplomata.

Ruski diplomati imaju tjedan dana da izađu iz Velike Britanije. Poziv ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da dođe u Veliku Britaniju je povučen, a britanski ministri i državnici neće prisustvovati Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

May je rekla da je ovo najveće protjerivanje diplomata iz Rusije u posljednjih 30 godina.

"Njihov odgovor na situaciju bio je pun prezir i potpuno neusklađen s ozbiljnošću događaja", komentirala je May ruski odgovor na britansku molbu da Moskva objasni situaciju oko smrti Skripala. "Nikakvo kredibilno objašnjenje nismo dobili."

Stručnjaci su istaknuli da Velika Britanija može povući još poteza ako Rusija ne počne s njima surađivati. Tako bi, na primjer, mogli početi istraživati porijeklo imovine Rusa koji su doselili u Veliku Britaniju te promijeniti zakon koji su pojedincima omogućavali skrivanje pravog porijekla imovine. Naravno, tu su i ekonomske sankcije, ali i oduzimanje licence za emitiranje RT-u, televizijskom kanalu koji kontrolira Kremlj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:39