PRIJELAZNO RAZDBOLJE

VELIKA BRITANIJA NAPUŠTA EU U PETAK U PONOĆ Pregovore poslije Brexita vodit će radna skupina od 40 dužnosnika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2020. u 16:41

Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves number 10 Downing Street in central London on January 15, 2020, to take part in the Prime Minister Question (PMQ) session in the House of Commons. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
AFP

Boris Johnson

 

Britanske pregovore s Europskom unijom poslije Brexita vodit će tim od 40 dužnosnika, tzv. "Radna skupina Europa", koja će podnositi izvješća premijeru Borisu Johnsonu, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

Britanija izlazi iz EU u petak u ponoć. Tada počinje teći prijelazno razdoblje u kojem će i dalje vrijediti postojeća pravila dok se ne dogovore novi dugoročni odnosi. Pregovori o novom sporazumu trebali bi početi u ožujku, a Britanija obećava da će biti zaključeni do kraja godine kako je i planirano.

Radnu skupinu za pregovore vodit će David Frost, diplomat i bivši lobist koji je prošle godine imenovan savjetnikom premijera za Europu i koji je vodio svakodnevne pregovore u Bruxellesu o sporazumu o razdruživanju koji je potpisan prošli tjedan.

On će vjerojatno izravno pregovarati s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom.

U njegovu timu su visoki predstavnici britanskog ministarstva financija i vanjskih poslova, a surađivat će i s drugim ministarstvima u relevantnim pitanjima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo