'POSTBIROKRATSKO DOBA'

Velika Britanija u panici: 500.000 državnih službenika je višak

Vlada je već govorila o ‘postbirokratskom dobu’, a u četvrtak je, izlažući se prosvjedima, obznanila kako će ono izgledati
 Nikola Vilić/CROPIX

LONDON - Oko 490.000 radnika izgubit će posao u britanskom javnom sektoru do 2015., kada britanska koalicijska vlada provede planirane rezove, najveće u toj zemlji od Drugoga svjetskog rata.

Vlada je smanjenje proračuna od 83 milijarde funti u iduće četiri godine službeno predstavila u četvrtak, no šokantna brojka o broju izgubljenih radnih mjesta u javnost je slučajno procurila dan ranije - kada su fotoreporteri Guardiana uslikali stranicu nacrta dok ju je čitao tajnik u ministarstvu financija Danny Alexander.

Sjekira i giljotina

Britanski su mediji stoga nastup ministra financija Georgea Osbornea u parlamentu najavljivali kao Dan D. “Svakom desetom zaposlenom u javnom sektoru prijeti sjekira”, objavio je na naslovnici Daily Mail, a “posve slučajno” se tu našla i golema fotografija Margaret Thatcher, sinonima za rezanje radničkih i socijalnih prava - uz nevezanu vijest da je barunica završila u bolnici. “Sjekira je pala”, pisao je Guardian, dok je Independent najavio, otprilike, “giljotinju u srijedu”.

Rekordni deficit

- Danas je dan kada se Britanija odmiče od ruba - posve je drukčije interpretirao rezove Osborne. Ministar financija rekao je da su, nakon što je proračun već smanjen za šest milijardi funti, novi rezovi nužni kako bi se dokinuo deficit, koji je lani dosegao 156 miljardi funti i koji je najveći u Europi.

Razbacivanje novcem

Upozorio je da zbog duga Britanija plaća kamate od 120 milijuna funti dnevno. - Bolje je taj novac potrošiti na potrebe vlastitih građana, nego na strane kreditore - rekao je Osborne.

Objasnio je da se rezovi temelje na tri principa: ukidanju svih oblika razbacivanja novcem, ulaganju u ekonomski rast, ali i na pravednosti, koja će podrazumijevati pomoć ugroženima i podršku ljudima da pronađu posao. Osborne je rekao da će uvesti uštede u institucijama središnje vlasti. Planirani su bili rezovi od tri milijarde funti, ali se nakon revizije pokazalo da se može uštedjeti dvostruko. No, to će značiti i rezanje administrativnih radnih mjesta za trećinu, odnosno gubitak pola milijuna radnih mjesta.

Nova recesija

- To se ne može izbjeći kada vladi ponestane novca - rekao je Osborne. Općenito će se proračun pojedinih ministarstava smanjiti prosječno za 19 posto. ‘Pošteđeno’ je ministarstvo obrazovanja, koje će dobiti 3,4 posto manje novca, a posve bi pošteđen trebao biti britanski zdravstveni sustav. Mediji pišu kako će Osborneov plan pogoditi i privatni sektor jer, kako tvrde laburisti, sindikati i neki ekonomisti poput nobelovca Josepha Stiglitza, povećava neizvjesnost i mogućnost nove recesije.

I kraljica odlučila štedjeti - namjerava srezati troškove za 14 posto i otpustiti zaposlenike

mirovine - dob za umirovljenje povećat će se sa 65 na 66 godina do 2020. Umirovljenicima ostaje pravo na besplatne lijekove i prijevoz.

socijalna pomoć - rezanjem različitih programa uštedjet će se 7 milijardi funti, obitelji koje ne rade više neće moći dobivati ukupan iznos socijalne pomoći veći od prosječnog prihoda obitelji koje rade

dječji doplatak - ukida se za 1,2 milijuna obitelji

socijalni stanovi - stanarine će se drastično povećati, na 80 posto tržišne vrijednosti

BBC - pretplata se zamrzava u idućih šest godina, starijima od 75 ostaje besplatna TV pretplata, ali BBC, a ne država, preuzima troškove World Servicea

obrana - proračun se smanjuje za 8 posto, posao će izgubiti 17.000 pripadnika vojske i 25.000 djelatnika ministarstva obrane

kraljevska obitelj - kraljica je pristala smanjiti broj zaposlenih u svom uredu te troškove za 14 posto do 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11