ZVALI SU JE 'MAJKA LJUBAV'

VELIKA HUMANITARKA KOJA JE POSVOJILA 118 DJECE PROKAZANA KAO PREVARANTICA Na prevarama zgrnula milijune, zloupotrebljavala je čak i vlastitu djecu

 Screenshot / YOUTUBE

Kineskinja Li Yanxia (54), koju se svojevremeno slavilo kao veliku humanitarku jer posvojila 118 djece, u srijedu je na sudu u gradu Wu'an u kineskoj provinciji Hebei osuđena na zatvorsku kaznu od 20 godina zbog iznuđivanja, prevare, krivotvorenja i ometanja društvenog poretka, piše BBC.

Bivša vlasnica sirotišta kojoj je nadjenut nadimak "Majka ljubav" kažnjena je i novčanom kaznom od 2,67 milijuna yuana (2,56 milijuna kuna). Uz nju osuđeno je i 15 njezinih suradnika među kojima je bio i njezin dečko.

Sud je ustanovio da je Li, poznati i kao Li Lijuan, "zloupotrijebila utjecaj sirotišta". "Li je sa svojom bandom počinila zločin prevare, ali i druge zločine, kako bi si priskrbila veliku ekonomsku dobit", stoji u objavi koju je sud u Wu'anu objavio na internetskoj stranici Weibo. Njezin dečko Xu Qi proglašen je krivim za zločine ometanja društvenog poretka, iznuđivanje, prevaru i namjerno ozljeđivanje. On je osuđen na zatvorsku kaznu od 12 i pol godina, a kažnjen je i novčanom kaznom od 1,2 milijuna yuana (1,15 milijuna kuna). Neki od ostalih 14 osuđenika dobili su zatvorske kazne od maksimalno četiri godine.

Li je slavu stekla 2006. godine kada su mediji doznali da je u svom rodnom gradu Wu'anu u provinciji Hebei posvojila više desetaka djece. Li je medijima rekla da je jednom bila udana, ali da se razvela. Ustvrdila je i da je njezin bivši muž njihovog sina prodao trgovcima ljudima za 7.000 yuana (6.739 kuna). Li je rekla da je u konačnici sina uspjela vratiti sebi te da je tada odlučila pokušati pomoći drugoj djeci.

Kineskinja je tijekom godina stekla poveće bogatstvo te je postala jedna od najbogatijih žena u provinciji Hebei. Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća uložila je u tvrtku za rudarenje željeza, da bi kasnije postala vlasnicom te tvrtke. "Često sam oko rudnika znala viđati djevojčicu od kojih pet ili šest godina kako trčkara okolo. Otac joj je umro, majka je pobjegla pa sam je odvela svojoj kući. Ona je bila prvo dijete koje sam posvojila", rekla je svojevremeno Li za lokalne novine Yanzhao Metropolis Daily.

Li je kasnije posvojila više desetaka druge djece te je otvorila sirotište koje nazvala "Selo ljubavi". Mediji su o njoj često pisali, nekoliko su puta čak izvijestili da je oboljela od raka te da je potrošila sve svoje bogatstvo. Broj djece za koje se brinula 2017. je godine dosegnuo brojku od 118, što je bilo najviše djece za koju se u jednom trenutku brinula. Upravo te su godine lokalne vlasti počele dobivati dojave da se Li bavi nekim sumnjivim aktivnostima.

Policija je u svibnju 2018. godine otkrila da je Li u svojim bankovnim računima imala 20 milijuna yuana (19,2 milijuna kuna) i 20 tisuća američkih dolara (132 tisuće kuna) te da je posjedovala luksuzne automobile kao što su Land Roveri i Mercedesi. Kasnije se doznalo da se Li od 2011. godine bavila ilegalnim aktivnostima.

Li je u svojim ilegalnim pothvatima koristila čak i svoju posvojenu djecu. Jednom je prilikom djeci naredila da trče po jednom gradilištu kako se radovi ne bi mogli nesmetano odvijati. "Majka ljubav" te je građevinske djelatnike potom ucjenjivala. Otkrilo se i da je Li ostvarila financijsku dobit zbog obećanja da će proširiti "Selo ljubavi".

Li je u svibnju ove godine završila u istražnom zatvoru. U tom je trenutku u "Selu ljubavi" bilo 74 djece. Država je tu djecu nakon toga rasporedila u druge centre diljem države.

Mnogi kineski korisnici društvenih mreža osudili su njezine aktivnosti, prozvavši je "vukom u janjećoj koži". "Odvratno. Moj je ujak novce donirao njezinom sirotištu", rekao je jedan korisnik. "Jednom sam je zvao 'Majkom ljubavi'. Želim to povući. Nema tu ljubavi. Ona nije vrijedna tog imena."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:31