StoryEditor
TERET ZA PRORAČUN

VELIKA MULJAŽA IZAZVALA ŠOK I U CARSTVU KORUPCIJE Sastavili smo registar državnih službenika, zapanjili smo se kad smo shvatili koga smo sve zaposlili

 Vlado Kos / CROPIX

Mozambik je tijekom dvije godine u svojim službama otkrio oko 30.000 "fantomskih" službenika, koji su državni proračun stajali 220 milijuna eura plaća, otkrila je u ponedjeljak ministrica za državnu upravu Carmelita Namashulua.

"Provjerom između 2015. i 2017. službenika registriranih na našim popisima pronašli smo oko 30.000 fantomskih službenika, koji su nas stajali 220 milijuna eura", otkrila je Namashulua, prenosi nacionalna novinska agencija AIM.

Tom operacijom, koja se provodi svake dvije godine, zaključeno je postojanje 318.000 službenika u zemlji.

Mozambik, čijih je 55 posto proračuna odlazi za plaće službenika, proživljava u posljednje dvije godine tešku financijsku krizu koja se održava na njihovo gospodarstvo.

Tijekom 2016. vlada je bila prisiljena priznati da je tajno posudila 2 milijarde dolara kako bi kupila vojne brodove za sudjelovanje u borbama protiv bivših pobunjenika Renamo.

Mozambik je na 153. mjestu od 180 zemalja na svjetskom popisu percepcije korupcije, objavila je NGO Transparency International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2020 14:56