NOVA VRSTA RATOVANJA

VELIKA PANIKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Tajne službe ispiru mozak ljudima na Facebooku

Američke i britanske obavještajne službe planiraju koristiti društvene platforme poput Facebooka, Twittera i Youtubea u svrhu širenja dezinformacija i propagande, kao i potencijalno potaknuti prosvjede javnosti, tvrdi se u novom Snowdenovom izvješću.

Prema Glennu Greenwaldu, novinaru koji je prvi izvijestio o Snowdenovom otkriću oko prisluškivanja javnosti od strane američke tajne službe NSA, zapadne špijunske agencije vide priliku u manipuliranju javnog mišljenja i širenja državne propagande putem globalnih internetskih divova, poput Flickra, Youtubea, Facebooka i Twittera.

- Te ideje - rasprave kako eksploatirati internet, posebice društvene medije, te potajno širiti svjetonazor u skladu sa interesima Zapada i širiti lažne ili štetne informacije o metama - neprestano se pojavljuju u arhivama tajne službe NSA - otkrio je Greenwald na internetskoj stranici The Interceptor, gdje radi kao urednik.

Iako je već poznato da je britanski analitičar 2012. uputio NSA kako provesti nadzor na Facebooku, Twitteru i Youtubeu u realnom vremenu, kao i na koji način prikupiti IP adrese milijardi korisnika, novo izvješće otkriva da je britanska tajna služba GCHQ već nekoliko puta u prošlosti podmetnula određene vijesti u javnu domenu.

Na godišnjem okupljaju "SIGDEV" pet država saveznica u nadzoru interneta održanom 2010. godine, u koje spadaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Novi Zeland, Australija i Sjedinjene Države, diskusija se fokusirala na razvoj metoda s ciljem diskreditiranja stranih vlada putem propagande, prevare, masovnih poruka i podmetanja priča na društvenim mrežama, otkriva Greenwald.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:49