VAUX-LE-VICOMTE

VELIKA PLJAČKA ČUVENOG DVORCA KOJI JE U FILMSKIM HITOVIMA GLUMIO VERSAILLES Banditi vlasnike vezali, pokupili sve dragulje i keš pa nestali

 
 Benoit Tessier / REUTERS

Lopovi su uneredili poznati francuski dvorac iz 17. stoljeća Vaux-le-Vicomte te iz njega ukrali drago kamenje i novac u vrijednosti od dva milijuna eura (14,8 milijuna kuna), piše The Guardian. Vlasnike dvorca, Patricea i Cristinu de Vogüé, lopovi su za vrijeme krađe svezali.

Tužiteljica Béatrice Angelelli-Lamotte rekla je da policija zbog povezanosti s krađom traži šest pojedinaca te da sumnjivci prema svemu sudeći nisu naoružani.

Dvorac Vaux-le-Vicomte udaljen je 48 kilometara jugoistočno od Pariza, a u vlasništvu je obitelji de Vogüé od 1875. godine. Patrice i Cristina de Vogüé svoje su raskošno imanje okruženo vrtovima za javnost otvorili 1968. godine, a danas njime upravljaju sa svoja tri sina.

A general view of the gardens at the 17th century castle of Vaux-le-Vicomte in Maincy, near Paris, June 27, 2007. U.S. actress Eva Longoria, star of television series
Benoit Tessier / REUTERS

Dvorac je između 1658. i 1661. godine izgradio Nicolas Fouquet, ministar financija francuskog kralja Louisa XIV., odnosno Kralja Sunca. Prema legendi, Fouquet je 1661. godine pao u nemilost jer je u dvorcu neposredno nakon njegovog završetka priredio raskošni tulum na kojem mu je pozavidjeo sam Louis XIV.

Fouquet je ostatak svog života, točnije 19 godina, proveo u zatvoru. Kralj Louis XIV. potom je zaplijenio Fouquetov dvorac i sve umjetnine koje je u njemu držao prebacio u Versailles.

Dvorac Vaux-le-Vicomte najveće je francusko kulturno dobro u privatnom vlasništvu, a proteže se na 500 hektara i godišnje ga posjeti oko 250 tisuća osoba.

Dvorac je na filmu i televiziji često "glumio" Versailles. Ta mu je uloga povjerena u filmu "Moonraker" o britanskom špijunu Jamesu Bondu te filmu "Marija Antoaneta" Sofije Coppole.

A general view of preparations underway at the 17th century castle of Vaux-le-Vicomte in Maincy, near Paris, June 27, 2007. U.S. actress Eva Longoria, star of television series
Benoit Tessier / REUTERS

Uz to, dvorac se često koristio za vjenčanja poznatih osoba. U njemu su se 2007. godine vjenčali francuski košarkaš Tony Parker i američka glumica Eva Longoria.

Premda još uvijek nisu objavljeni detalji o pljački, meta i ukradeni predmeti podsjećaju na rad međunarodne mreže kradljivaca dragog kamenja i nakita "Pink Panther".

Tu međunarodnu lopovsku mrežu sačinjava oko 200 do 250 članova, a većina potječe iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Skupinu "Pink Panther" povezuje se s krađama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Švicarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Njemačku, Sjedinjenim Američkim Državama, Luksemburgu, Cipru, Španjolskoj, Monaku, Austriji, Australiji, Nizozemskoj, Portugalu i Belgiji.

Lopovska je banda svoje ime dobila nakon što je 2003. godine iz draguljarnice u Londonu ukrala 500 tisuća funti vrijedan dijamant i sakrila ga u posudu sa sladoledom, zrcaleći pri tom radnju filma "Povratak Pink Panthera" iz 1975. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:33