POVIJESNA PRESUDA

VELIKA POBJEDA ZA JAPANKE Novinarka koju je drogirao i silovao prijatelj premijera Abea izborila pravdu na sudu

 
Japanska novinarka Shiori Ito
 via REUTERS

Shiori Ito, 30-godišnja novinarka, ostvarila je veliku pobjedu: sud u Tokiju presudio je jučer u njezinu korist i naložio Noriyukiju Yamaguchiju da joj isplati 3,3 milijuna jena kao odštetu za silovanje.

To je oko 30.000 dolara, ali Shiori Ito ima čvrst razlog za slavlje jer su suci ujedno odbacili protutužbu 53-godišnjeg Yamaguchija, bivšeg šefa washingtonskog dopisništva japanske televizije TBS, prijatelja japanskog premijera Shinza Abea. “Pobijedili smo”, rekla je pred sudom, noseći bijeli transparent s natpisom “Pobjeda”. “Bio je to dug put. Ali, vjerujem da i ovako mali koraci mogu dovesti do velikih promjena”, istaknula je Shiori Ito te poručila kako se nada da će ta presuda poslužiti kao putokaz za promjenu japanske kaznene politike prema silovanju.

Japan je i danas jako konzervativna zemlja u kojoj se ženama silom nameću tradicionalne uloge. Shiori Ito zato je postala simbol japanskog pokreta #MeToo i nove ženske samosvijesti jer se nije pomirila s time da joj nitko neće pomoći nakon što je silovana, nego je krenula u borbu za pravdu. Usudila se o tome govoriti javno, pod vlastitim imenom, i ustrajala je u sudskoj tužbi, i to usprkos lavini optužbi koja se sručila na nju preko društvenih i inih mreža.

Droga

Slučaj se dogodio 2015. godine. Shiori Ito se kao slobodna novinarka sastala s poznatim i moćnim televizijskim novinarem Yamaguchijem koji je obećao da bi joj mogao naći posao. Yamaguchi je jedan od najpoznatijih japanskih novinara, jedan od njih nekoliko koji u svakom trenutku mogu telefonski doći do premijera Abea. Našli su se na ručku u jednom tokijskom restoranu i nakon jela popili piće. Što se točno dogodilo, Shiori Ito ne zna. Pretpostavlja da joj je Yamaguchi u piće nakon sushija stavio drogu za silovanje i odvukao je u hotelsku sobu gdje ju je silovao. “Kad sam se osvijestila, ležala sam u hotelskoj sobi, a on je bio na meni. Jako me boljelo”, ispričala je novinarka u jednom intervjuu za AFP. “Znala sam što se dogodilo, ali nisam bila u stanju to procesuirati”, kaže.

Japanese freelance journalist Shiori Ito reacts during her news conference after a court verdict in Tokyo, Japan, December 18, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Kim Kyung-Hoon / REUTERS
Japanska novinarka Shiori Ito

Međutim, Shiori Ito nije tipična žrtva silovanja, koja će godinama skrivati silovatelja, pateći od srama i osjećaja da je sigurno sama kriva jer kako joj se to uopće moglo dogoditi? Otišla je na policiju prijaviti silovanje. Policajce nije bilo briga: nisu tražili da je se testira pa da se utvrdi je li bila drogirana ili ne. Nisu izdali nalog za Yamaguchijevo uhićenje. U Japanu se prijavljuje iznimno malo silovanja, desetak puta manje nego u SAD-u. Vlada procjenjuje da se prijavi jedva četiri posto slučajeva. Silovanja se posvuda u svijetu jako rijetko prijavljuju, a kad se žrtva na to i odlučio, mali broj slučajeva završi osuđujućom presudom. Shiori Ito nije samo odlučila ustrajati u tužbi, nego je izašla u javnost i javno iznijela slučaj. Javno je progovorila o tome kako joj je savjetovalište za pomoć žrtvama silovanja odbilo dati savjet preko telefona, ginekolog nije znao kako postupiti u slučaju silovanja, policija je od nje tražila bolno detaljan iskaz, morala je na velikoj lutki pokazati točno što je proživjela.

O svemu je napisala knjigu “Crna kutija” (Black Box), koja je prevedena na engleski, švedski, francuski, kineski i korejski, BBC je o njoj snimio dokumentarac, postala je ikona japanskog pokreta #MeToo. Shiori Ito je riječju i djelom ustala protiv tradicionalne japanske kulture koja zahtijeva suzdržljivost i samozatajnost, posebno od žena. Progovorila je u svibnju 2017. na konferenciji za novinare, nekoliko mjeseci prije nego što je u javnost izbio “slučaj Weinstein” koji je označio početak #MeToo eksplozije. Prvo je izašla u javnost samo sa svojim imenom, bez prezimena, ali je knjigu objavila pod punim identitetom. Kaže da joj je #MeToo dao presudnu snagu jer je shvatila da nije sama, da se ne radi samo o njezinu slučaju. “Vidjela sam kako žene u Europi i Americi žustro raspravljaju o tome i udružuju se, a ništa se slično ne događa u Japanu”, rekla je Shiori Ito. U Japanu muškarci imaju gotovo svu moć, u politici i u medijima. “I onda oni jednostavno ne vide da je #MeToo priča o kojoj bi trebali izvještavati”, protumačio je profesor Makoto Watanabe za DW.

I u Japanu su se stvari počele mijenjati. Zahvaljujući, među ostalim, Shiori Ito i njezinu primjeru, mlade su žene glasnije u zahtjevima da ih se ravnopravnije tretira, a svijet obilaze vijesti o japanski specifičnom pokretu #KuToo kojim se traži ukidanje obaveze nošenja štikli, što brojne tvrtke zahtijevaju od svojih zaposlenica.

Tokijska novinarka odlučila je pravdu istjerati na sudu kad je postalo jasno da je država ne štiti. Tužiteljstvo je odbacilo slučaj u srpnju 2016., tvrdeći da nemaju dovoljno dokaza. Usprkos tome što su postojale snimke s nadzornih kamera na kojima se vidi kako je vuče iz taksija u hotelsku sobu, bez obzira na svjedoke koji su je vidjeli u besvjesnom stanju, bez obzira na DNK tragove na njezinu rublju koji se poklapaju s Yamaguchijevim DNK. No, prema japanskom zakonu nema silovanja ako nije bilo primjene sile, a ako je nije mlatio nego “samo” drogirao, to onda nije silovanje. Zbog toga je Shiori Ito digla privatnu tužbu, a sud u Tokiju je ipak drugačije od policajaca i tužitelja zaključio što bi sve moglo spadati u silovanje. Yamaguchi je podigao protutužbu i tražio da sud naloži njoj da mu isplati odštetu zbog narušenog ugleda. Tokijski je sud jučer odbacio njegovu protutužbu, dajući za pravo 30-godišnjoj slobodnoj novinarki.

Demonstracije

Shiori Ito sumnjala je da je tužiteljstvo prekinulo istragu zbog uplitanja politike, odnosno zbog Yamaguchijevih veza s premijerom. Vremena se mijenjaju, mijenjaju se i Japan i njegova kultura šutnje. Lani je ostavku morao podnijeti doministar financija Junichi Fukuda, optužen za seksualno napastovanje novinarke, i guverner prefekture Niigate, Ryuichi Yoneyama, optužen da je studenticama plaćao za seks.

Shiori Ito u rujnu je govorila na demonstracijama organiziranim u povodu niza oslobađajućih presuda za silovanja i druge seksualne prijestupe. Bila je odjevena u bijelu bluzu i crne hlače: prvi put od 2015. obukla je odjeću u kojoj je bila kad je silovana. “Svejedno kako bile obučene, to ne znači da ste dale dozvolu za seks”, poručila je novinarka. Noriyuki Yamaguchi je, naravno, sve demantirao i tvrdi da je seks bio dogovoran. Novinarka je na sudu rekla da je do danas progone ružna sjećanja. I teško da će to skoro prestati. Govoriti naglas u konzervativnom društvu ima svoju cijenu. Odvjetnica Kazuko Ito ispričala je za CNN da novinarka dobiva gomile prijetnji i poruka punih mržnje, uznemiravanja i posramljivanja. “Zato je ovo zaista teško vrijeme za nju. Jako je tužno da ne mogu preporučiti ženama i djevojkama da progovore”, rekla je odvjetnica prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:38