CHERIF CHEKATT

ZAVRŠIO LOV NA TERORISTA IZ STRASBOURGA Francuski policajci ubili mladića koji je izveo pokolj na Božićnom sajmu

 
Cheriff Chekatt (u krugu)
 Christian Hartmann / Reuters

>>> NOVO 21:33 Francuski policajci koji su bili angažirani u potjeri za Cherifom Chekattom (29), osumnjičenim počiniteljem terorističkog napada na Božićnom sajmu u Strasbourgu, u četvrtak u večernjim satima su ga usmrtili, javljaju francuski mediji.

Prema neslužbenim informacijama Le Figaroa, Chekattija su oko 21 sat locirali u jednom skladištu u četvrti Neudorf, a on je pritom zapucao na snage sigurnosti koje su uzvratile paljbu i usmrtile ga.

French special police forces secure an area during a police operation where the suspected gunman, Cherif Chekatt, who killed three people at a Christmas market in Strasbourg, was killed, in the Meinau district in Strasbourg, France, December 13, 2018.   REUTERS/Christian Hartmann  .
Christian Hartmann / REUTERS
French special police forces secure an area during a police operation where the suspected gunman, Cherif Chekatt, who killed three people at a Christmas market in Strasbourg, was killed, in the Meinau district in Strasbourg, France, December 13, 2018.   REUTERS/Christian Hartmann  .
Christian Hartmann / REUTERS

Reuters je prije toga objavio da su se čula najmanje tri pucnja u toj četvrti u kojoj je bila pokrenuta opsežna policijska operacija. Područje je također nadlijetao policijski helikopter.

U utorak navečer, malo prije 20 sati, napadač je u povijesnom središtu grada na Božićnom sajmu u nekoliko navrata pucao na prolaznike. U drugoj ruci je imao nož. U pucnjavi s policijom je ranjen u ruku, ali je uspio pobjeći taksijem.

Tri osobe su ubijene u tom napadu, pet je teško ranjeno i osam lakše, prema još uvijek privremenim podacima.

Više od 700 pripadnika snaga reda ga je tražilo nakon atentata i izvedeno je nekoliko policijskih operacija u južnoj četvrti Neudorf, gdje je Cherif odrastao.

Chekkat je bio na popisu osoba koje je trebalo nadzirati jer su predstavljali potencijalnu sigurnosnu prijetnju.

FOTOGALERIJA: Posljednja akcija u lovu na terorista iz Strasbourga

---------------------------------

U strasbourškoj četvri Neudorf u ovim trenucima u tijeku je velika policijska operacija koja se dovodi u vezi s napadom na Božićni sajam u utorak navečer.

Više od 700 francuskih policajaca dva dana intenzivno traga za Cherifom Chekattom (29), islamskim radikalom koji je hladnokrvno ubio tri osobe i još ih nekolicu ranio, ali još je nepoznato jesu li policajci locirali terorista i je li ova akcija usmjerena direktno prema njemu.

Teško naoružani policajci sa štitovima i automatskim oružjem napreduju u skupinama u ulici Epinal, ulazeći u kuće.

French special police forces secure a street during a police operation in the Neudorf district after the deadly shooting in Strasbourg, France, December 13, 2018.   REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS

- Riječ je o provjeri kakvih je bilo nekoliko u zadnjih 36 sati. Ovo nije potjera i ne želi ništa predviđati, pustimo da se istraga nastav - rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner u Senatu.

- Provjere se obavljaju na više mjesta. Zasad ništa ne upućuje da je osoba za kojom tragamo na tom mjestu - potvrdio je policijski izvor odgovarajući na upit AFP-a.

Drugi policijski izvor je rekao da se operacija vodi u okviru istrage, ali njezina neposredna zadaća nije uhićenje osumnjičenika.

Velik broj policijskih vozila bio je na ulicama četvrti kako bi zaustavila promet. Prolaznicima i novinarima koji su bili ondje upućen je poziv da napuste mjesto kojemu su redarstvene snage zapriječile pristup.

Cherif Chekatt se taksijem dovezao u četvrt Neudorf nakon napada u utorak. Nakon okršaja s policijom gubi mu se trag.

Uhićena još jedna osoba iz kruga Cherifa Chekatta

Peta osoba iz okružja Cherifa Chekatta, osumnjičenog za teroristički napad na božićni sajam u Strasbourgu, pritvorena je u četvrtak, doznaje se od pariškog državnog odvjetništva.

Pritvoreni muškarac je blizak osumnjičeniku koji je još u bijegu, ali nije član njegove obitelji, dodao je izvor. Smješten je u pritvor u Strasbourgu u četvrtak prijepodne.

Roditelji Cherifa Chekatta i dvojica braće pritvoreni su već u noći na srijedu. U četvrtak poslijepodne su još bili ondje, navodi državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:24