IZVANREDNO STANJE

VELIKA POTJERA Policija uhitila ovog čovjeka u vezi s napadom u Stockholmu; HRVATICA KOJA ŽIVI U ŠVEDSKOJ METROPOLI 'U tom dijelu uvijek ima ljudi'

 Fredrik Sandberg/TT News Agency/ CCTV / Twitter / Reuters

Nešto prije 15 sati, u središnjoj pješačkoj ulici Stockholma, Drottningsgatan (Kraljičina ulica) dogodio se napad, kada je nepoznati počinitelj vozeći kamion, prema navodima lokalnih medija, usmrtio najmanje četvero ljudi (troje je poginulo na licu mjesta, a jedna je žrtva preminula u bolnici, javlja Reuters), a ranio najmanje petnaest ljudi.

Dagens Nyheter izvještava da je prema video zapisima sigurnosnih kamera, napad započeo u 14:53 kada je kamion iz smjera Adolf Fredriks kyrkogata skrenuo na Drottningsgatan i završio svoj krvavi pohod zabivši se u izloge robne kuće Åhlens.

Ono što je važno napomenuti je da se na tom potezu i u tom djelu grada nalaze većina ureda ministarstava kao i sam švedski parlament te da je vrijeme napada, uobičajeno vrijeme kada zaposlenici državnih institucija petkom završavaju svoj posao. Također, mjesto završetka napada je mjesto ulaska na središnju stanicu gradskog i međugradskog prijevoza. Nakon napada, sve državne institucije u krugu napada su zatvorene i svi zaposlenici su zamoljeni da ostanu na svojim radnim mjestima dok se situacija ne smiri.

Nadalje, svi događaji u državnim institucijama su otkazani. Gradski i međugradski prijevoz je u potpunosti zaustavljen te središtem grada nadlijeću policijski helikopteri, a ulicom prolaze vatrogasna vozila i vozila hitne pomoći. Za sada su građani koji žive na Södermalmu (južnom djelu centra grada) zamoljeni da ne izlaze iz kuća jer se sumnja da se napadač nalazi tamo.

Prema navodima policijske uprave s konferencije za novinare koja je održana u 17:45, policija je okupila krizni tim, a građani se upozoravaju da izbjegavaju centar grada. Također, policija je objavila sliku mogućeg napadača i zamolila sve građane da se jave ako imaju neke informacije (iz Stockholma: Branka Marušić).

CCTV / Švedska policija

Dnevnik Aftonbladet javio je da je uhićen muškarac odjeven u vojnu odjeću, a uhićenje se dogodilo 40 kilometara od Stockholma. Objavio je i snimku na kojoj dva policajca u Ulici Olofa Palmea odvode muškarca. Dnevnik je naveo da navodno policija traži još jednu osobu.

Na konferenciji za novinare policija je potvrdila kako su četiri osobe poginule su a 15 je ozlijeđeno u napadu kamionom koji se zaletio u robnu kuću u središtu Stockholma.

Također, potvrđene su i ranije informacije da je uhićena jedna osoba.

"Mogu potvrditi da su četiri osobe poginule a 15 je ozlijeđeno", rekao je glasnogovornik policije Lars Bystoem, dodajući da je jedna osoba uhićena i da je utvrđen njezin identitet.

Ta je osoba uhićena u sjevernom predgrađu Stockholma i nalikuje fotografiji muškarca koju je policija pustila u javnost nakon napada.

"Objavili smo informacije i fotografiju osobe za koju smo bili zainteresirani. Uhićena osoba nalikuje opisu što znači da nas zanima u svezi s istragom koja se provodi", rekao je na novinskoj konferenciji policijski dužnosnik Jan Evensson.

Policija je također kazala da je pojačala sigurnost na švedskim granicama.

Za napad koji se smatra terorističkim još nitko nije preuzeo odgovornost.

Švedski premijer: ujedinjeni smo u žalosti i bijesu

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je u petak da je Švedska ujedinjena u žalosti i bijesu i obećao da mržnja nikada neće moći potkopati vrijednosti te skandinavske zemlje.

"Ovakve akcije nikada neće uspjeti", rekao je premijer na konferenciji za novinare u sjedištu vlade, dok je policija još uvijek u potrazi za vozačem kamiona koji se zaletio u zgradu u središtu Stockholma.

U napadu su poginule četiri osobe a 15 je ozlijeđeno. Jedna je osoba uhićena ali se zasad čini da se ne radi o vozaču.

"Naša će poruka uvijek biti jasna: nećete nas poraziti, nećete vladati našim životima, nikada nećete pobijediti", kazao je švedski premijer.

On je također naglasio da je Švedska pojačala kontrole granica.

"Odlučio sam pojačati kontrole na granicama", rekao je Lofven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:54