FOTO, VIDEO: NAPETO

VELIKA PROTUTERORISTIČKA OPERACIJA U GLAVNOM GRADU GRUZIJE Tbilisi pod opsadom policijskih specijalaca, čuje se pucnjava, odjekuju eksplozije

 
 REUTERS

Eksplozije i pucnjava obilježile su današnji dan u rubnim dijelovima gruzijskog glavnog grada Tblisijija gdje se odvijala protuteroristička operacija hvatanja terorista u jednom stambenom bloku, javlja BBC.

Pripadnici službe sigurnosti tvrde da se nekoliko članova terorističke skupine odbijalo predati, a otpor su pružali pucnjavom i ispaljivanjem granata.

Jedan pripadnik službi sigurnosti teško je ozlijeđen u sukobima, a kasnije je preminuo na operacijskom stolu, javljaju službe sigurnosti.

Prema nekim izvorima, unutar jedne zgrade nalazilo se nekoliko terorista, za koje se pretpostavlja da su inozemni državljani. Prema drugim izvorima, riječ je o militantima iz gruzijske regije Pankisi s većinski čečenskim stnovništvom, od koji su se neki pridružili džihadistima u Siriji.

Službe sigurnosti su potkraj dana izvijestile da je operacija završena, no nisu dale podatke o sudbini militanata.

Novinar AFP-a iz Tbilisija izvijestio je o višestrukim eksplozijama i dugotrajnoj pucnjavi u četvrti Isani, koja je bila u policijskom okruženju.

Members of Georgian security forces stand next to an armoured personnel carrier (APC) as they attend an operation to apprehend people suspected of terrorism according to local media, in Tbilisi, Georgia November 22, 2017. REUTERS/Irakli Gedenidze - RC1D595E7930
REUTERS

Smoke rises from windows of an apartment block during an operation to apprehend people who according to local media are suspected of terrorism, in Tbilisi, Georgia November 22, 2017. REUTERS/Irakli Gedenidze - RC1B50093240
REUTERS

Members of Georgian security forces attend an operation to apprehend people who according to local media are suspected of terrorism, in Tbilisi, Georgia November 22, 2017. REUTERS/Irakli Gedenidze - RC130BB37100
REUTERS

Jedna je televizijska postaja objavila snimku požara u jednom stanu višekatnice te vojnike u maskirnim uniformama i oklopno vozilo.

Glasnogovornik snaga sigurnosti Nino Giorgobiani izjavio je u televizijskom obraćanju da je jedan sumnjivac uhićen te da je u tijeku specijalna operacija kako bi se uhitili drugi sumnjivci.

Preliminarne informacije pokazuju da nije riječ o gruzijskim državljanima, nego o članovima terorističke skupine, rekao je.

- U tijeku je istraga u Gruziji, ali i inozemstvu kako bi se utvrdio identitet osumnjičenih terorista, rekao je.

Posljednjih godina u Gruziji nije bilo incidenata vezanih za džihadiste, ali se procjenjuje da se približno 50 gruzijskih državljana bori na strani Islamske države u Siriji i Iraku.

Militanti Islamske države ustvrdili su 2016. da su uspostavili bazu za obuku militanata u klisuri Pankisi. Službeni Tbilisi je pak odbacio takve tvrdnje, a teroristički sukobi u gruzijskoj prijestolnici te u klisuri Pankisi doista su bili rijetki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:28