SVEMIRSKO NEVRIJEME

VELIKA SOLARNA OLUJA PRIBLIŽAVA SE ZEMLJI Znanstvenici: 'Ovako nešto nismo vidjeli već godinama'

 AP Photo/Emil Bratt Borsting

BOULDER Iznimno jaka solarna oluja upravo je na putu prema Zemlji. Srećom, izgleda da će najveći dio oluje promašiti našu planetu pa posljedice 'svemirskog nevremena' neće biti pretjerano ozbiljne, javlja Associated press.

Jaka solarna oluja nije nas pogodila već nekoliko godina, kaže Tom Berger, direktor Centra za svemirsku vremensku prognozu u Boulderu, Colorado. Baklja na sunčevoj površini, ishodište solarne oluje, spada u skupinu 'ekstremnih' prema mjerilu svemirskih meteorologa, ali dok dođe do nas, snaga će joj pasti na 'potencijalno snažnu' oluju.

Novi izračuni, dobiveni zahvaljujući satelitskim podacima, pokazuju da će najvećio dio oluje 'prohujati' sjeverno od Zemlje, točnije iznad Sjevernog pola.

Očekuje se kako će se pojaviti manje smetnje u električnoj mreži, pogotovo na našoj, Sjevernoj hemisferi, ali neće biti kvarova uzrokovanih solarnom olujom niti nestanka struje. Također, očekuju se manje smetnje u satelitskim i radio komunikacijama.

'Ove se ne bojimo', kaže Berger. Inače, oluja putuje brzinom od 4 milijuna kilometara na sat te bi do nas trebala stići sutra, u ranim, jutarnjim satima.

Solarne oluje česta su pojava i direktno nas ne mogu ozlijediti. 'Dogodila se gigantska magnetska eksplozija na Suncu', objašnjava Berger. 'Zbog toga što se dogodila na djelu Sunca okrenutom prema nama, zahvatit će nas oblak magnetizirane plazme koji može poremetiti Zemljinu magnetosferu, a što opet može dovesti od privremenih prekida u opskrbi električnom energijom te prekida u komunikacijama'.

S druge strane, solarne oluje zaslužne su za spektakularne predstave polarne svjetlosti koje se često mogu vidjeti puno južnije nego inače. Na žalost, mi smo previše južno pa nećemo moći uživati u tom spektaklu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:11