BEZ KONSENZUSA

VELIKA SVAĐA 'Nova kandidatkinja za EU komisiju ima crni pojas i osramotit će nas kao i Bratušek'

(FILES) -- A file photo taken on September 18, 2014 shows Violeta Bulc, Development, Strategic Projects and Cohesion minister, being sworn in after parliament appointed new centre-left Miro Cerar's government in Ljubljana, Slovenia. Slovenia proposed on October 10, 2014 the little-known deputy premier Violeta Bulc to the EU Commission following the rejection of former prime minister Alenka Bratusek by the bloc's parliament this week, Slovenia's foreign minister said. AFP PHOTO / Jure Makovec
 AFP / Jure Makovec/AFP

LJUBLJANA - Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u petak da je slovenska vlada na njegov prijedlog kao kandidatkinju iz Slovenije u novu Europsku komisiju predložila Violetu Bulc, ministricu za strateški razvoj i kohezijsku politiku u njegovoj vladi i članicu Cerarove stranke.

"Vlada je na dopisnoj sjednici prihvatila moj prijedlog da se kao kandidatkinja za europsku povjerenicu imenuje Violetu Bulc. Mislim da je vrlo odgovarajuća kandidatkinja za taj položaj", kazao je Cerar, dodavši da je riječ o osobi s dobrim liderskim sposobnostima te da je pripomogla i prilikom osnivanja njegove stranke.

Cerar je priznao da je odluka o imenovanju Bulc donesena na dopisnoj sjednici preglasavanjem, što mu zamjeraju njegovi koalicijski partneri, ali je dodao da je to u skladu s poslovnikom vlade, u slučajevima kad nema prethodnog konsenzusa.

Žaljenje što vlada o imenu kandidata nije mogla postići suglasnost jutros su već izrazili Cerarovi koalicijski partneri u vladi, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i ministar poljoprivrede Dejan Židan te predsjednik stranke umirovljenika (DESUS) i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je rekao da Violeta Bulc, na čijem je imenovanju inzistirao premijer, nema dovoljno političkog iskustva koje bi jamčilo da će proći na ispitivanjima u Europskom parlamentu te da se boji kako bi se mogao ponoviti "debakl" koji je Slovenija doživjela s kandidaturom Alenke Bratušek.

Erjavec je rekao da je način na koji je došlo do odluke loš za djelovanje buduće vlade, ali je zanijekao informacije da je Ceraru zbog zapleta prijetio i ostavkom.

Komentirajući odluku vlade, Židan je rekao da je neugodno iznenađen što je najveća stranka u vladi inzistirala na svojoj kandidatkinji, premda bi po njegovoj ocjeni eurozastupnica iz njegove stranke Tanja Fajon bila bolji izbor i imala potporu vodećih političkih skupina u Europskom parlamentu.

"Svjesni smo da u vladi imamo samo tri ministra i iz ovoga nećemo raditi krizu vlade, ali je inzistiranje na kandidatkinji iz najveće stranke ostavilo gorak okus, a nije bilo pravog pokušaja da se stajališta usklade", kazao je Židan, upozoravajući također na opasnost da se u Europskom parlamentu s novom kandidatkinjom ponovi priča koja je rezultirala odustajanjem Alenke Bratušek.

Biografija Violete Bulc: Majka dvoje djece i vlasnica crnog pojasa u taekwandou i hapkidou

Nova kandidatkinja Slovenije za mjesto u novoj Europskoj komisiji je Violeta Bulc, 50-godišnja poduzetnica i inovatorica, u Sloveniji zadnjih godina poznata po seriji predavanja za gospodarstvenike kojima se potiče inovativnost i kreativnost.

Nakon diplome na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani živjela je početkom 90-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je među ostalim radila u informatičkoj kompaniji DHL Systems.

U Sloveniju se vratila 1994. godine. Nakon povratka radila je u upravama nekih informatičkih i telekomunikacijskih kompanija, a 2000. godine osnovala je vlastitu tvrtku Vibacom - kuća poslovnih rješenja, koja su uglavnom bavi savjetovanjem i trenažom menadžera. U Sloveniji je završila i visoku školu za menadžment na Bledu (IEDC).

Održala je niz predavanja u Sloveniji i svijetu o inovativnosti i kreativnosti u donošenju poslovnih odluka. Tvrtka u kojoj je ona direktorica i vlasnica, s troje zaposlenih, lani je po javnim podacima imala 180.000 eura prihoda i 9.750 eura dobiti.

Osim u poslovnim krugovima donedavno je bila politički posve anonimna, dok je u svoju ekipu prije izbora nije doveo Cerar, s kojim je bila jedan od osnivača Stranke Mire Cerara (SMC) kojom je sadašnji premijer u srpnju osvojio 35 posto glasova na izborima. U novoj slovenskoj vladi Bulc je dobila mjesto ministrice bez portfelja, zadužena za strateške projekte i razvoj, sa zadatkom da reorganizira način korištenja sredstava iz europskih fondova.

Te okolnosti glavni su razlog rezervi Cerarovih političkih partnera glede njene kandidature jer smatraju da nema skoro nikakvo političko iskustvo za taj položaj.

Mediji unatoč otporima navode da je Bulc dobro upoznata s djelovanjem europskih institucija te da joj Cerar, kome je zadnjih mjeseci figurirala kao "desna ruka", pridaje izuzetne menadžerske i liderske sposobnosti.

Računa se da će njen izbor podržati grupacija liberalnih stranaka u Europskom parlamentu, što je premalo ako ne dobije potporu socijalista i pučana, kao dvije najveće frakcije. Početkom sljedećeg tjedna najprije bi trebala imati sastanak s predsjednikom komisije Jeanom Claudeom Junckerom, kojemu se žuri s procesom pred glasovanje o cijeloj Komisiji u Europskom parlamentu, gdje bi Bulc tek trebala biti ispitana pred parlamentarnim odborom.

Violeta Bulc majka je dvoje djece, a u životopisu se ističe da se u mladosti intenzivno bavila sportom. Među ostalim, bila je članica košarkaške ženske reprezentacije nekadašnje države, a nositeljica je crnog pojasa u taekwandou i hapkidou. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:15