'SAMO GA ISTRENIRAJTE'

VELIKA TRAGEDIJA RAZOTKRILA LJUDSKI ŠLJAM Procurio skandalozni izvještaj koji opisuje strašne sudbine siročadi nakon potresa u Nepalu

A boy cries as he sits inside a vehicle after being rescued from a sari embroidery factory in Kathmandu, a day after the World Day against Child Labour, June 13, 2013. A total of 39 children who were rescued from the factory were taken to a transit home by Central Child Welfare Board and will be handed over to their respective families. Over 80 embroidery factories are located in the Kathmandu Valley, where more than 500 children, mostly below 14 years of age, are employed, according to a researcher at Child Development Society (CDS). REUTERS/Navesh Chitrakar (NEPAL - Tags: SOCIETY BUSINESS TEXTILE POLITICS EMPLOYMENT) - RTX10LXU
 © Navesh Chitrakar / Reuters / REUTERS

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May pozvala je policiju da istraži tvrdnje o trgovanju djece preživjele u potresu magnitude 7.8 po Richteru koji je pogodio Nepal i ostavio 9000 ljudi ovisnima o humanitarnoj pomoći.

Naime, trgovci robljem u Punjabu prodaju djecu koja su prošle godine ostala bez krova nad glavom i siročad kako bi besplatno služili britanskim obiteljima, i to za 5250 funti (oko 52.000 kuna), piše britanski Sun.

- Mladiće smo slali u Britaniju. Većina odvedenih su Nepalci - kazao je trgovac robljem Makkhan Singh.

- Dečko košta najmanje 5,250 funti. Imat ćete dodatnih troškova da ga odvedete u Britaniju, no to je na vama. Molim vas uzmite Nepalce u Englesku, to su dobri ljudi. Dobri su i radit će sve kućanske poslove, a jako i kuhaju jako dobro. Nitko vas neće provjeravati - ispričao je trgovac robljem novinaru Suna.

Ministrica je kazala kako su otkrića novinara Suna uznemirujuća.

- Trgovanje djecom je iznimno odvratan zločin. Nijedno dijete, nigdje na svijetu, ne bi trebalo biti oduzeto iz vlastitog doma i primorano da postane rob - kazala je.

Iz Nacionalne agencije za kriminal kazali su kako rade na identificiranju kriminalaca kako bi djecu, ali i odrasle žrtve smjestili na sigurno.

- Trgovanje ljudima često prođe neprijavljeno. Svatko tko ima i najmanju sumnju da se to događa trebao bi prijaviti policiji - kazali su iz NCA.

Tisuće djevojčica iz Nepala proda se svake godine.

Sunov novinar istraživanje je započeo u gradu Jalandhar, indijskom gradu u blizini nepalske granice.

Novinar se prerušio u bogatog Sikha iz Britanije kojem je žena bolesna, a ima i staru mamu te traži sluškinju koja će mu kuhati, čistiti i brinuti se za njih.

Nesvjestan da ga se snima skrivenom kamerom, Singh mu je kazao: - Brate, mogu ti nabaviti dečka. No kako ćeš ga dovesti do Britanije i svi dokumenti koji će ti trebati su tvoja briga. To nema ništa s nama. Mi ćemo ti ga predati i to je to. Nitko te neće pratiti. On mora biti u vašem domu minimalno tri ili četiri godine. Istrenirajte ga, neka radi za vas. Neka mu to postane rutina. A onda možete tražiti neke dokumente za njega. Ako želite moj savjet, uzmite 12-godišnjaka ili 13-godišnjaka, držite ga u kući i učite, a onda ćete ga s vremenom moći odvesti u Britaniju... on će biti modeliran kako vi želite - kazao je trgovac robljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:32