TRAGIČNA SUDBINA

VELIKA TUGA U BiH: TROIPOLGODIŠNJA DJEVOJČICA PRVA ŽRTVA GRIPE Preminula na putu za bolnicu: 'Dobila je nagon za kašalj i ugušila se...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2019. u 11:44

Vlado Kos / CROPIX

Arhivska fotografija

Troipolgodišnja djevojčica prva je ovogodišnja žrtva gripe u Bosni i Hercegovini, prenijeli su u subotu lokalni mediji.

Ravnateljica Doma zdravlja u Zenici Selvedina Sarajlić Spahić potvrdila je za Dnevni avaz kako je djevojčica umrla ranije ovog tjedna uslijed komplikacija prouzročenih gripom, a bolovala je i od teške mišićne distrofije.

- U podlozi je gripa, djevojčica je imala tešku mišićnu distrofiju, dobila nagon za kašalj, a potom se ugušila - kazala je Sarajlić Spahić ističući da se u ovom slučaju ne radi o pogrešci roditelja niti zdravstvenih radnika.

Djevojčica koja je živjela sa samohranom majkom pokopana je u četvrtak u selu Orahovica kod Zenice.

Shrvana majka Nedžada Lužić kratko je za Dnevni avaz rekla:

- Od nedjelje se počela osjećati gripozno, u ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala. Odvela sam je odmah doktoru, oni su je inhalirai, dali injekciju. Nažalost, u srijedu je došlo do tragedije.

Dodala je da ranije liječnicima nije odlazila zbog distrofije mišića djevojčice. Od liječnika je dobila sirup, dogovorili su se da se inhalira i kod kuće, no nije bilo pomoći.

- Nažalost, njezino stanje se zakompliciralo u srijedu. Došla je Hitna pomoć. Na putu do bolnice, negdje oko Nemile, djevojčica je umrla - rekla je majka.

Jasminka Durmišević-Serdarević, šefica Službe za zdravstvenu zaštitu djece u zeničkom Domu zdravlja, rekla je da djevojčica na pregledu nije bila lošeg stanja, no znali su da se to može promijeniti. Dodaje da se radilo o akutnoj infekciji koja se dodatno zakomplicirala te je zato ishod bio tragičan. Roditeljima savjetuje da više peru ruke djeci i smanje mogućnost infekcije.

- Ne može se dijete ostaviti u igraonici cijeli dan. Treba izbjegavati pretjerane kontakte s drugom djecom, voditi računa o pravilnoj prehrani, čistim i prozračenim prostorijama, higijeni - ističe Durmišević-Serdarević za Dnevni avaz. Odjel pedijatrije u bolnici u Zenici je popunjen, a zbog sve više oboljelih od gripe posjete su ograničene.

Zdravstvene ustanove u BiH bilježe povećani broj oboljelih od gripe, no u toj zemlji još nije proglašena epidemija. Kao i u cijeloj Europi, i u BiH su glavni uzročnici ovosezonske gripe virusi tipa A - H1N1 i H3N2. Jedina učinkovita zaštita protiv njih je cijepljenje.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo