DEMONSTRACIJA SILE

VELIKA VOJNA VJEŽBA USRED OCEANA Kina, Iran i Rusija započinju manevre u ozračju povećanih napetosti s Washingtonom, stiže najmoćniji kineski razarač

 REUTERS

Kina, Iran i Rusija održat će zajedničke pomorske vježbe u Indijskom oceanu i Omanskom moru, najavili su kineski ministar obrane, ruska agencija Sputnik i iranska agencija Tasnim. Manevri u ozračju povećanih napetosti između Teherana i Washingtona počinju u petak, a trajat će četiri dana.

Iz iranskoga Glavnog stožera je poručeno kako će se vježbe održati u međunarodnim vodama, a ne u Perzijskom zaljevu.

“Vježbe imaju različite ciljeve, uključujući razmjenu taktičkih i vojnih iskustava. Dužnosnici na nivou ministara obrane i načelnika stožera oružanih snaga doći će u Iran u bliskoj budućnosti, pa te akcije odražavaju aktivnu obrambenu politiku Irana”, pojasnio je iranski general Gadir Nezami. Kina će na vježbu poslati Xining, razarač naoružan navođenim projektilima.

Omansko more osjetljiv je morski put jer je povezano s Hormuškim tjesnacem kroz koji iz Perzijskog zaljeva prolazi petina svih svjetskih naftnih transporta. Previranja u ovom području su se aktivirala nakon što je Donald Trump lani povukao SAD iz nuklearnog sporazuma pet država.

Kad su saudijska naftna postrojenja znatno oštećena u napadu dronovima, a Washington je za to optužio Teheran, prijetnje Amerikanaca i Saudijaca Iranu stalno laviraju od sankcija do najava vojne intervencije. Mornarička vježba triju nacija zvonka je poruka SAD-u da Iran nije sam.

24 sata

“Ne želimo vojni sukob, no u slučaju napada na naš teritorij odmah ćemo uzvratiti”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif u razgovoru za CNN. Itekako je znakovito da je najava zajedničke pomorske vježbe Kine, Rusije i Irana uslijedila samo 24 sata nakon što je SAD najavio da će poslati manji broj američkih vojnika i dodatnu proturaketnu obranu u Saudijsku Arabiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 11:53