OSTACI IMPERIJALIZMA

VELIKI DIPLOMATSKI SKANDAL MOGAO BI ZASJENITI OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU Južna Koreja bijesna zbog sporne japanske zastave: 'Kao da izvjesite svastiku'

 
 Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Južna Koreja ponovno je intenzivirala svoju kampanju da se zabrani uporaba japanske imperijalističke zastave izlazećeg sunca na Olimpijskim igrama koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Spomenuta zastava predstavlja kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja jer ju mnogi Korejci vide kao simbol agresije Japana tijekom Drugog svjetskog rata i kolonijalne vladavine.

Za tako nešto nisu dobili podršku Međunarodnog olimpijskog odbora, pa su se južnokorejski zastupnici odlučili na rezoluciju kojom pozivaju na zabranu uporabe zastave na Olimpijadi, a jedan ju je zastupnik usporedio s nacističkom svastikom.

U rujnu je zastupnik An Min-suk iz vladajuće Demokratske stranke upozorio da zastava koja simbolizira rat nije primjerena za održavanje miroljubivih Olimpijskih igara.

A grunge version of the Japanese Flag, Image: 306555896, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jamie Stead / Panthermedia / Profimedia
Jamie Stead / Panthermedia / Profimedia

- Zastava izlazećeg sunca predstavlja Azijcima i Korejcima simbol vraga, baš kao što je svastika simbol nacizma koji Europljane podsjeća na invaziju i horor, navodno je rekao taj zastupnik, prenosi Guardian.

Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Tokiju poručio je da nema namjeru ograničiti javnu uporabu spomenute zastave tijekom održavanja Igara, ističući da je zastava u širokoj uporabi u Japanu te da nema političkih konotacija.

Zastavu 'kjokujitsuki' koristila je japanska imperijalistička vojska diljem Azije i Pacifika prije i tijekom Drugog svjetskog rata. U središtu se nalazi crveni krug, iz kojeg se širi 16 zraka, a prihvatile su ga pomorske snage 1954.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da će poslati prošireno objašnjenje o zastavi vezano za kampanju koja se provodi u Južnoj Koreji. Zasad su tek poručili da je zastava integralni dio japanske kulture koji je široko prihvaćen u svjetskoj javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03