SLUČAJ SKRIPALJ

VELIKI OBRAT U ISTRAZI TROVANJA KOJE JE UZDRMALO GLOBALNE ODNOSE Policija izašla s detaljima koji bacaju novo svjetlo na napad na dvostrukog špijuna

 
 Reuters, Facebook

U istrazi trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u britanskom gradu Salisburyju, zbog čega su se odnosi Zapada i Rusije počeli raspadati s obzirom da Britanci i njihovi saveznici vjeruju da iza svega stoje ruske vlasti, došlo je do velikog obrata.

Britanska je policija u srijedu, naime, izdala priopćenje u kojem je objavila da su Skripalj i kći prvi put u kontakt s otrovom novičokom, za koji stručnjaci tvrde da je najjači nervni agens na svijetu, došli na vlastitom kućnom pragu.

Istraga se prvo koncentrirala na restoran u kojem su otac i kći jeli, prije nego su ih u nesvijesti našli kako sjede na jednoj obližnjoj klupici, a nakon toga izašla je teorija da su se možda otrovali u automobilu kojim su se ondje dovezli. Međutim, stručnjaci su otkrili da se najveća koncentracija otrova nalazi ispred ulaznih vrata u Skripaljevu kuću i tako došli do zaključka da je dvostruki špijun upravo tamo došao u doticaj s opasnim otrovom za koji se vjeruje da ga je proizvela sovjetska vojska.

Iz policije su objavili da je rizik da netko od Skripaljevih susjeda završi poput njega minimalan, ali da stručnjaci i 250 pripadnika antiterorističke jedinice za svaki slučaj 'češljaju' cijeli kvart.

Velika Britanija je za napad na Skripalje izravno optužila Rusiju i tako izazvala veliki diplomatski rat. Nakon što je Theresa May priložila dokaze u Bruxellesu, došlo je do masovnog protjerivanja ruskih diplomata iz nekolicine zemalja EU. Donald Trump također nije stajao po strani, iz zemlje je izbacio 60 Rusa, a hrvatska je uskratila gostoprimstvo jednom akreditiranom ruskom diplomatu.

Za to vrijeme, Sergej i Julija Skripalj još su uvijek u teškom stanju u bolnici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03