DOZNAJE CNN

VELIKI OBRAT U SAUDIJSKOJ ARABIJI Priznat će da je u njihovom konzulatu raskomadan kolumnist Washington Posta?!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2018. u 22:44

A still image taken from CCTV video and obtained by TRT World claims to show Saudi journalist Jamal Khashoggi as he arrives at Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Turkey Oct. 2, 2018. Reuters TV/via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Reuters TV / REUTERS

Snimka ulične kamere koja prikazuje novinara Jamala Khashoggija kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu

Saudijska Arabija priprema izvješće u kojem će priznati da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu, izvijestio je CNN u ponedjeljak navodeći dva neimenovana izvora.

Jedan je izvor upozorio da se izvješće još priprema te da bi moglo biti promijenjeno, rekao je CNN.

Drugi izvor je rekao kako će izvješće vjerojatno zaključiti da je operacija izvedena bez odobrenja te da će umiješani biti pozvani na odgovornost, navela je kablovska informativna televizija.

I saudijski tim koji istražuje nestanak novinara Jamala Khashoggia napustio je zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu, izjavio je u utorak svjedok za Reuters. Desetak turskih policijskih istražitelja i tužitelja već je ranije otišlo nakon više od 9 sati pretrage u konzulatu..

Turski diplomatski izvor ranije je otkrio da će zajednička tursko-saudijska skupina provesti istragu u konzulatu, posljednjoj poznatoj lokaciji Khashoggija prije nestanka 2. listopada.

Turski službenici rekli su kako vlasti vjeruju da je novinar ubijen u konzulatu, nakon čega mu je tijelo uklonjeno. U ranijim se izvješćima spominjalo da je novinar raskomadan.

Turske vlasti u ponedjeljak su objavile da su u posjedu audio snimke koja pokazuje da je nestali saudijski novinar ubijen u konzulatu te su tu snimku predali Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, i pisao je brojne kolumne za američki Washington Post.

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo