DRAMA

VELIKI POŽAR GUTA PRIHVATNI CENTAR ZA MIGRANTE NA GRANICI BiH I RH Iz objekta u Velikoj Kladuši ljudi iskakali kroz prozore, veći broj osoba ozlijeđen

 
 Radio Velika Kladuša

U subotu oko 6:30 sati došlo je do velikog požara u objektu Mirala u Velikoj Kladuši koji se koristi kao privremeni prihvatni centar za nekoliko stotina migranata, javlja portal Klix.ba koji doznaje da je najmanje 29 osoba ozlijeđeno.

Veliki broj vatrogasaca je na mjestu požara, kao i ekipe hitne pomoći.

O požaru javlja i Radio Velika Kladuša, koji je objavio i fotografije s mjesta događaka.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a Unsko-sanskog kantona 29 osoba je ozlijeđeno.

- Nekima se pomoć ukazuje u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, dok su neki upućeni u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, kazao je za Klix.ba glasnogovornik.

- Najviše ih je stiglo sa frakturom stopala ili potkloljenice, a uz to imamo ozljede od opekotina ili frakture drugih dijelova tijela, rekli su iz bihaćke bolnice.

Na snimkama koje je objavio Klix.ba vidi se kako migranti iskaču kroz prozor da bi se spasili od požara.

Prema neslužbenim informacijama požar je uzrokovan ljudskom nepažnjom.

Ipak, točan uzrok će biti poznat nakon očevida koji će uslijediti nakon što se požar lokalizira i potpuno ugasi.

Stotine migranata koristi prostor Mirala, a hoće li i u budućnosti to biti njihov privremeni dom znat će se nakon utvrđivanja stupnja materijalne štete.

Brojni migranti trenutno se nalaze ispred objekta i s nevjericom gledaju vatru i dim koji se nadvija iznad zgrade.

Operativni stožer za pitanje migracija u BiH na sastanku održanom prije dva dana u Sarajevu, kojem su prisustvovali i predstavnici Unsko-sanskog kantona, razmatrao je mogućnost izmještanja iz urbanih sredina dva prihvatna centra "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši, te prihvatio prijedlog Gradskog vijeća Bihaća o novoj lokaciji u mjestu Vučijak.

U BiH je od početka ove godine ušlo više od šest tisuća ilegalnih migranata a najveći broj onih koji stignu u tu zemlju u nastojanju da se domognu Hrvatske privremeni smještaj traže upravo u Velikoj Kladuši i Bihaću.

Lokalne vlasti već mjesecima upozoravaju kako se više ne mogu nositi s navalom migranata i traže veću pomoć državnih vlasti i međunarodne zajednice kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:13