ŠOK U SUDNICI

VELIKI PREOKRET NA SUĐENJU ZA GRUPNO SILOVANJE Djevojku optužili da je lagala da je silovana, ali sada su isplivale poruke koje bacaju novo svjetlo

 
 Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia

Počelo je suđenje djevojci s Cipra koja je navodno lagala da ju je silovalo više muškaraca.

Djevojka se sumnjiči za lažno prijavljivanje muškaraca jer su je neki tijekom dobrovoljnog seksa s njima snimali bez njezinog dopuštenja. Tri su muškarca priznala da su s djevojkom imala spolne odnose, a ostali su opovrgnuli da su je silovali. Djevojka je tvrdila da je pristala na seks s jednim od muškaraca, ali da su ju je drugi potom držali i silovali. Liječnički pregled pokazao je da je na bedrima imala masnice i ogrebotine.

Na sudu su pokazane poruke skupine Izraelaca koji su planirali orgije s britanskom tinejdžericom. U tim je porukama sudjelovalo 11 tinejdžera u dobi od 15 do 18 godina, a u njima su opisani njihovi planovi za seks s 19-godišnjakinjom u hotelskoj sobi na Cipru, piše Daily mail.

'Večeras ćemo ju po****ti', pisalo je u jednoj od tih poruka.

Jedan od njih je policiji rekao da je njih 11 razgovaralo o seksu s tom djevojkom na 'loš i agresivan način'.

Ona je pak rekla da je pristala na seks s jednim od njih kojeg je upoznala na bazenu u odmaralištu Ayia Napa, no tada su u sobu upali i njegovi prijatelji i svi su ju silovali.

Ona je kasnije promijenila iskaz i rekla da nije silovana, a sada joj se sudi zbog toga što je izmislila taj napad i obmanula javnost.

Tijekom suđenja je imala napad panike, počela je plakati i borila se za zrak.

'Rekli su da će biti u našem stanu jer dolazi mlada Engleskinja a oni se svi namjeravaju s njom seksati. Govorili su o tome i smijali se, govorili su da će orgijati s njom. To su govorili na vrlo loš i agresivan način i izgledalo je da su svi spremni za to te večeri', rekao je jedan od svjedoka na suđenju.

Suđenje je naglo prekinulo nakon što je obrana rekla da im treba vremena za proučavanje izvještaja od 34 stranice koji je sadržavao i podatke o porukama s mobitela osumnjičenih. Tada je djevojka dobila napadaj panike. Sudac Michalis Papathansidu joj je rekao da sjedne, a prevoditelj ju je tješio.

Njezina je odvjetnica zbog odgode suđenja tražila da joj se promjene uvjeti jamčevine kako bi se mogla vratiti kući u Veliku Britaniju prije idućeg ročišta 15. listopada. Sudac je taj zahtjev ipak odbio, no dopustio je da se od sada javlja policiji jednom tjedno, umjesto tri puta tjedno kao do sada. Odvjetnici su rekli da je djevojka u lošem stanju, da samo želi ići kući te da je zbog ovog toga što za vrijeme cijelog suđenja mora biti na Cipru izgubila mjesto na fakultetu na kojem je studirala.

'Ovo je bilo traumatsko iskustvo za nju. Sam incident je bio traumatičan, a sada još i suđenje. Ne mogu zamisliti kako joj je. Silovanje se dogodilo, a nije u potpunosti istraženo', rekao je jedan od njezinih odvjetnika.

Dodao je i da je ona ranjiva te da pati od post-traumatskog stresa. Tvrdi da je promijenila priču jer je policija vršila pritisak na nju dok je bila u krhkom stanju.

Policajac koji je svjedočio potvrdio je da su poruke od osumnjičenih zapravo dokaz da je silovanje bilo planirano.

Odvjetnici djevojke sada sudu planiraju reći da je ciparska policija provela nepotpunu istragu navodnog silovanja zbog straha da će slučaj naštetiti tamošnjem turizmu. Kažu i da je došlo do zlouporabe postupka jer je djevojka zapravo bila prisiljena potpisati izjavu kojom povlači navode o silovanju. Policija ju je ispitivala osam sati bez prisutnosti odvjetnika.

'Vršili su pritisak. Ayia Napa je mjesto na koje mnogi mladi dolaze na odmor, a ovakav bi slučaj znatno naštetio njihovom turizmu', rekao je jedan od odvjetnika djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:27