ISTRAGA JOŠ TRAJE

VELIKI SKANDAL U BEČKOJ DRŽAVNOJ OPERI Mlade plesače poticali su na pušenje da bi održali težinu, diskriminirali su ih, vrijeđali...

 volkerpreusser / Alamy / Alamy / Profimedia

Djecu, koja su pohađala prestižnu baletnu akademiju Bečke državne opere, navodno su poticali na pušenje cigareta kako bi održali želejnu težinu, pokazala je istraga, a prenosi BBC.

Istragu provodi specijalno oformljena komisija koja istražuje optužbe da se na akademiji ugrožavalo zdravlje učenika. Prema nekim tvrdnjama mladi su plesači bili izloženi vrlo strogim treninzima, vježbama i grubim nastupima.

Šefica komisije Susanne Reindl-Krauskopf rekla je da su se učenicima obraćali osobnim imenom i konfekcijskim brojem.

- Posve je jasno da djeca i adolescenti nisu dovoljno zaštićeni od diskriminacije, zanemarivanja i negativnih medicinskih posljedica - stoji u izvještaju komisije. Nadalje ističu da je težina treninga bila slabo kontrolirana i da ‘im je ugrožavala zdravlje’.

Bečka državna opera u odgovoru ističe da su već smanjili broj učeničkih nastupa te da će proučiti izvještaj detaljnije prije nego što u potpunosti odgovore.

Akademija je osnovana 1771. i smatra se jednom od najprestižnijih baletnih škola u Europi. Mnogi njihovi bivši plesači danas plešu za vrhunske kompanije poput Kraljevskog baleta u Londonu ili Američkog baletnog teatra u New Yorku.

Skandal je izbio u travnju kad su austrijske novine Falter objavile istraživački članak u kojem se navodi da su neke mlade plesače fizički kažnjavali i udarali, a nekima su se smijali i ismijavali njihov izgled.

Austrijski ministar kulture Alexander Schallenberg pozvao je da se provede hitna istraga i rasvjetli slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:42