PALE TEŠKE RIJEČI

VELIKI SUKOB ČELNIH LJUDI TURSKE I IZRAELA Netanyahu Erdogana nazvao diktatorom, na odgovor nije dugo čekao: 'Javio se tiranin koji ubija djecu!'

 
Recep Tayyip Erdogan i Benjamin Netanyahu
 Murad Sezere / Gali Tibbon / Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Benjamina Netanyahua da je "tiranin" koji "ubija djecu", pošto je njega izraelski premijer nazvao "diktatorom", dok je napetost između dvojice čelnika dosegnula vrhunac.

"Neka nam ne dijeli lekcije. Hej, Netanyahu, saberi se. Ti si tiranin", rekao je turski predsjednik na skupu u Ankari, optuživši izraelskog čelnika da je "ubijao palestinsku djecu".

"Tom lopovu koji vodi Izrael sudi se u njegovoj zemlji. Zašto se sudi Netanyahuu i njegovoj supruzi? Za krađu", rekao je, smjerajući na optužnicu podignutu protiv izraelskog čelnika u trima predmetima za navodnu korupciju.

Ovaj tjedan su se zaoštrili odnosi Turske i Izraela pošto je Netanyahu, usred izborne kampanje, izjavio da Izrael nije država "svih njezinih građana", nego "isključivo židovskog naroda", dakle ne i velike arapske zajednice.

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika osudio je u utorak "očiti rasizam" izraelskog premijera.

"Erdogan, turski diktator, napada izraelsku demokraciju a zatvori su mu puni turskih novinara i sudaca. Kakva lakrdija", istaknuo je Netanyahu u poruci koju su objavile njegove službe u noći na srijedu.

Takva reakcija je u srijedu potaknula novu Kalinovu paljbu na izraelskog premijera.

"Aparthejdska država kojom upravlja, okupira palestinske teritorije, ubija žene i djecu i zatvara Palestince na njihovoj zemlji. Lažima i pritiscima neće sakriti svoje zločine", objavio je na Twitteru glasnogovornik turskog predsjednika.

Erdogan je usto podsjetio na okršaje izraelske policije i Palestinaca dan ranije na Platou džamija u Jeruzalemu, izrazivši žaljenje što su izraelski redarstvenici i vojnici ušli na to sveto mjesto.

"Ne provociraj nas. Nikada nismo progonili nijednog Židova u ovoj zemlji, nikada nismo ni u jednoj sinagogi činili ono što vi činite (na Platou džamija). Ne provocirajte nas, nećemo se dati prevariti", upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32