ZBOG OFENZIVE

VELIKI UDAR NA TURSKU, NJEMAČKA IM OBUSTAVLJA IZVOZ ORUŽJA Erdogan je do sada bio među njihovim najvećim kupcima, ponajprije tenkova...

 
 Ozan Kose / OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Njemačka je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog njene ofenzive na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije YPG, objavio je njemački tjednik Bild Am Sonntag prenoseći izjavu ministra vanjskih poslova u subotu.

"U kontekstu turske vojne ofenzive na sjeveroistoku Sirije, savezna vlada neće izdavati nova dopuštenja za vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji", rekao je za list šef diplomacije Heiko Maas.

Njemačka je lani izvezla u Tursku oružje u vrijednosti 243 milijuna eura, što čini gotovo jednu trećinu svog njemačkog izvoza oružja, navodi list.

Osim toga, valja spomenuti da Turska vojska raspolaže s više od 700 tenkova njemačke proizvodnje, od čega je njih 350 Leopard 2A4 modela, koji se smatraju među najboljima na svijetu. Ili je to barem bio slučaj do prije koju godinu kad su upravo Turci izgubili nekoliko desetaka tih tenkova u borbi s džihadistima za grad Al Bab krajem 2016. i 2017. godine.

Berlin nije prvi koji obustavlja izvoz oružja u Tursku. Nizozemska je u petak privremeno suspendirala izvoz oružja u Tursku zbog vojne ofenzive protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Potpredsjednik vlade Hugo de Jonge rekao je u petak kako će biti zabranjen nizozemski vojni izvoz za vrijeme trajanja turske ofenzive.

U srijedu je Švedska najavila kako će zatražiti da Europska unija uvede embargo na prodaju oružja Turskoj.

Švedska vlada nije izdala dozvolu za izvoz vojne opreme u Tursku 2018. i 2019.

I Francuska obustavila izvoz oružja u Tursku

Francuska je u subotu objavila da obustavlja prodaju oružja Turskoj i upozorila Ankaru da njena ofenziva u sjevernoj Siriji ugrožava europsku sigurnost.

"U očekivanju okončanja ofenzive Francuska je odlučila suspendirati sve planove izvoza oružja u Tursku koje bi moglo biti uporabljeno u ofenzivi. Odluka odmah stupa na snagu", kaže se u zajedničkom priopćenju francuskih ministarstava obrane i vanjskih poslova.

U priopćenju se kaže da će ministri vanjskih poslova članica Europske unije koordinirati stajališta u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:57