NOVAC U KRIVIM RUKAMA

VELIKO ISTRAŽIVANJE OTKRILO Zaklada Billa Gatesa donira samo 10% novca gladnima u Africi

Najveći dio sredstava ide na organizacije koje se bave istraživanjima i visokotehnološkim rješenjima
 AFP

Većina novca iz Bill i Melinda Gates zaklade koja brine o najsiromašnijim zemljama na svijetu donirana je u Americi, Britaniji i ostalim bogatim zemljama, a samo 10 posto dano je Africi, pokazala su najnovija istraživanja.

Podaci grupacije Grain iz Barcelone koja je provela istraživanje pokazuju da je polovica doniranog novca u prethodnom desetljeću otišla na račune globalnih poljoprivrednih istraživačkih mreža, kao i raznih organizacija, uključujući agencije Ujedinjenih naroda i Svjetsku banku.

- Više od 80 posto novca donirano je organizacijama diljem SAD-a i Europe, a samo 10% organizacijama u Africi. Glavni korisnici su savezne američke države, potom Britanija, Njemačka i Nizozemska - piše u javnom izvješću objavljenom u utorak.

- Razlika je između sjevera i juga je šokantna, a to pokazuju i donacije za nevladine poljoprivredne organizacije - od 669 milijardi dolara, samo četiri posto je završilo u Africi, a čak 75 posto u SAD. Bili smo zapanjeni kada smo analizirali podatke i vidjeli da se oni žele bore protiv gladi na južnom dijelu planete, dajući novac organizacijama na sjeveru, a čini se kako ne slušaju ni farmere, unatoč njihovim tvrdnjama. Najveći dio sredstava ide na organizacije koje se bave visokotehnološkim rješenjima i ne podržavaju rješenja poljoprivrednika koja sami primjenjuju na svom zemljištu. Afrički poljoprivrednici tako konzumiraju znanje i tehnologije od drugih - piše u izvještaju.

Privatna zaklada Billa i Melinde Gates je jedna od najvećih zaklada na svijetu, u koju je šef Microsofta Bill Gates uložio više od 38 milijardi dolara, a tijekom zadnjih 10 godina postala je i jednim od najvećih donatora poljoprivrednim istraživanjima i razvoju te najveći pojedinačni financijer istraživanja genetskog inženjeringa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:55