ANARHIJA

VENEZUELA NA RUBU KOLAPSA, MADUROVA VLAST OPASNO SE LJULJA Građani i vojska vode pravi rat, lider oporbe proglasio se predsjednikom, Trump ga priznao

 
 Manaure Quintero / REUTERS

Prosvjedni marševi protiv predsjednika Venezuele Nicolása Madura pretvorili su se u srijedu u otvorene ulične sukobe između vojske i demonstranata.

Tom je prilikom na ulicama Caracasa smrtno stradalo nekoliko ljudi, a Maduro je optužio Washington za orkestriranje državnog udara protiv njegove administracije i pozvao na reviziju odnosa sa SAD-om. Neredi su počeli podizanjem barikada na ulicama Caracasa i udaranjem štapovima u prazne lonce, nakon čega su kamenjem zasuta vozila Nacionalne garde.

Opposition supporters take part in a rally against Venezuelan President Nicolas Maduro's government and to commemorate the 61st anniversary of the end of the dictatorship of Marcos Perez Jimenez in Caracas, Venezuela January 23, 2019. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Specijalci su ubrzo upotrijebili suzavac, a oporbeni zastupnik u parlamentu José Olivares potom je objavio ime prvoga poginuloga, navodno ubijenog vatrenim oružjem. Novinari su crnu bilancu naknadno proširili informacijama o još dvojici mrtvih i desetak ranjenih građana.

Osim u Caracasu, neredi su izbili i u drugim dijelovima države. Prosvjedi su zakazani u povodu godišnjice pada vlasti vojne hunte 1958. godine. To je opoziciji poslužilo da simbolički poveže Madurovu vlast s onom bivšega diktatora Marcosa Péreza, zatraži prijelaznu vladu i raspisivanje izbora.

Demonstrators throw stones during a protest against Venezuelan President Nicolas Maduro's government in Caracas, Venezuela January 23, 2019. REUTERS/Manaure Quintero  NO RESALES. NO ARCHIVES.
Manaure Quintero / REUTERS

Vjetar u jedra demonstrantima svojom je videoporukom poslao i američki potpredsjednik Mike Pence koji je podupro oporbenog lidera Juana Guaidóa, a Madura nazvao diktatorom.

People take part in a protest as police stand guard in Caracas, Venezuela January 23, 2019 in this picture obtained from social media.  GABRIELA GONZALEZ @GABYGABYGG/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
GABRIELA GONZALEZ @GABYGABYGG / REUTERS

Trump priznao vođu opozicije kao novog predsjednika

Otvoreni ulični sukobi u Caracasu između vojske i desetak tisuća demonstranata protiv vladajuće strukture i predsjednika Nicolása Madura kulminirali su u srijedu, nakon čega se vođa opozicije Juan Guaidó proglasio privremenim predsjednikom države.

Juan Guaido, President of Venezuela's National Assembly, reacts during a rally against Venezuelan President Nicolas Maduro's government and to commemorate the 61st anniversary of the end of the dictatorship of Marcos Perez Jimenez in Caracas, Venezuela January 23, 2019. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Carlos Garcia Rawlins / REUTERS
Juan Guaido

Američki predsjednik Donald Trump odmah je priznao Guaida kao predsjednika Venezuele dolijevajući tako ulje na vatru u već silno osiromašenoj zemlji, piše New York Times.

- Građani Venezuele hrabro su istupili protiv Madura i njegova režima zahtijevajući slobodu i vladavinu prava - napisao je Trump u priopćenju Bijele kuće, iz koje su kasnije napomenuli da su 'sve opcije na stolu' u slučaju da Madurove snage učine bilo što nažao Guaidu.

Dok je gomila na središnjem trgu u Caracasu pjevala državnu himnu, Guaidó je objavio:

- Danas, 23. siječnja 2019., prisežem da ću službeno preuzeti odgovornost kao predsjednik Venezuele.

Juan Guaido, President of Venezuela's National Assembly, reacts during a rally against Venezuelan President Nicolas Maduro's government and to commemorate the 61st anniversary of the end of the dictatorship of Marcos Perez Jimenez in Caracas, Venezuela January 23, 2019. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Carlos Garcia Rawlins / REUTERS
Juan Guaido

Opozicija te zemlje se nakon godina podjele konačno donekle ujedinila iza Guaida. On je pozvao građane u srijedu na prosvjede, ponudio se voditi prijelaznu vladu i raspisati nove izbore ako Maduro odstupi.

Nicolasu Maduru, koji je 20. svibnja pobijedio na predsjedničkim izborima koje je oporba bojkotirala, ranije ovaj mjesec započeo je drugi šestogodišnji mandat. Sjedinjene Države su polovicom mjeseca izjavile da neće priznati legitimitet nedavnih izbora i da će pojačati pritisak na Madurov režim. Europska unija (EU) i zemlje Limske skupine - u kojoj su od 2017. zemlje Latinske Amerike i Kanada - također su rekle da neće priznati drugi mandat venezuelskog predsjednika. (JL)

Maduro: Prekidamo diplomatske odnose s SAD-om

U prvoj reakciji na potez Bijele kuće koja je lidera opozicije priznala kao legitimnog predsjednika Venezuele, Nicolas Maduro je objavio da službeni Caracas prekida sve diplomatske veze sa Sjedinjenim Državama. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:46