JAČAJU NEMIRI

VENEZUELA VEĆ PETI DAN BEZ STRUJE Iscrpljeni stanovnici sve više se bune, Maduro za sve okrivio 'kibernetički napad Amerikanaca'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2019. u 21:15

The sky is illuminated during the night in Caracas, Venezuela March 11, 2019. REUTERS/Carlos Jasso
Carlos Jasso / REUTERS

Caracas noću

Jačaju nemiri u Venezueli koja se u utorak priprema na nove napetosti uz poziv oporbe na prosvjed, dok je predsjednik Nicolas Maduro pozvao na aktivni otpor stanovništva iscrpljenog nakon pet dana bez električne energije.

Sredinom dana je državni odvjetnik, blizak režimu, najavio otvaranje istrage protiv oporbenog vođe Juan Guidaoa, zbog njegove navodne upletenosti u navodnu sabotažu sustava distribucije električne energije Venezuele, rekao je.

Guaido, predsjednik skupštine i samoproglašeni privremeni predsjednik pozvao je zastupnike da proglase izvanredno stanje u zemlji i pozvao je Venezuelce da izađu na ulice i prosvjeduju protiv tog masovnog kvara diljem zemlje.

Taj poziv na okupljanje može izmaknuti kontroli, dok je predsjednik Nicolas Maduro u ponedjeljak navečer pozvao na aktivni otpor stanovništva na napade koje pokreću, tvrdi on, Sjedinjene Države na energetski sustav Venezuele.

Vlada je ponovo proglasila neradni dan do srijede ujutro, kao i svih dana od početka kvara u četvrtak predvečer.

Predsjednik Nicolas Maduro tvrdi da je taj masovni nestanak struje posljedica "kibernetičkog" napada na najveću hidrocentralu u zemlji koji su isplanirale Sjedinjene Države i domaća oporba.

Oporba tvrdi da su nebriga i korupcija režima izazvali kaos u zemlji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo