KAMEN ZA SPOMENIK DOŠAO IZ SPLITA

VIDEO: 100 GODINA OD BITKE ZA VIMY Četiri ambasadora u Hrvatskoj snimili video priču o nepojmljivo krvavoj borbi za strateški važan greben

Tražeći savršen materijal za spomenik, autor Walter Seymour Allward pronašao je kamen vapnenac iz okolice Splita – 7,000 tona kamena iz Hrvatske ugrađeno je i oblikovano u spomenik 1936.
 YouTube

Prije točno 100 godina, u Vimyju na sjeveru Francuske, kanadske vojne snage, uz podršku britanske i francuske vojske, krenule su u još jedan pokušaj preuzimanja kontrole nad strateški važnim grebenom Vimy, koji je od 1914. držalo Njemačko Carstvo. Dana 12. travnja 1917., nakon tri dana borbe, vojska predvođena kanadskim snagama uspjela je zauzeti greben.

Na stogodišnjicu bitke kod Vimyja, i dan nakon službene komemoracije u Vimyju (100th anniversary, Centenaire) četiri veleposlanika u Hrvatskoj – njemački, kanadski, britanski i francuski – snimili su video priču koja objašnjava što je ta bitka iz Prvog svjetskog rata značila za njihove zemlje, ali i njihovo razumijevanje i priznanje za ono što je taj vojni događaj značio onoj `drugoj strani´.

Danas, 100 godina nakon bitke, četiri zemlje povezuje prijateljstvo, savezništvo i suradnja u sklopu međunarodnih organizacija te uzajamno poštovanje i privrženost istim vrijednostima. Prevladavanje poslijeratnog neprijateljstva tražilo je hrabrost, volju i liderstvo. I, povrh svega, oprost i spremnost na priznanje da je svaka od strana – i saveznička i neprijateljska - imala žrtve koje treba žaliti i kojih se treba sjećati. „Sve su strane doživjele nepojmiljive gubitke. Na svim je stranama bilo heroja. Priznajemo tu prošlost i odajemo joj počast tako što stalno radimo na našem današnjem partnerstvu,“ rekli su velepolanici u video-priči.

Spomenik u Vimyju podignut je 1936. Tražeći savršen materijal za spomenik, autor Walter Seymour Allward pronašao je kamen vapnenac iz okolice Splita – 7,000 tona kamena iz Hrvatske ugrađeno je i oblikovano u spomenik.

Kako su veleposlanici prezentirali bitku kod Vimyja, njene posljedice po suprotstavljene nacije, te napore na poslijeratnom mirenju, pogledajte u video prilogu (titlovi na hrvatskom):

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:48