TAKTIČAN BIVŠI MARINAC

VIDEO: 175.000 DOLARA ODŠTETE POLICAJCU ZA NEZAKONITI OTKAZ Odlučio je ne ubiti čovjeka i završio na cesti: 'Nitko zbog ovog ne smije izgubiti posao'

 
Stephen Mader
 Facebook

Bivši policajac, koji je tužio policijsku postaju zbog nezakonitog otkaza koji su mu dali jer nije ubio osumnjičenika tijekom sukoba 2016., dobio je tužbu i odštetu više od milijun kuna (175.000 dolara).

‘Na kraju svega, sretan sam što je sad sve to iza mene’, rekao je Stephen Mader, danas bivši policajac iz Zapadne Virginije. Bivši se poslodavac morao i obavezati da ni na koji način neće negativno utjecati na Maderove buduće traženje posla niti ga spriječiti da se zaposli u nekoj drugoj policijskoj postaji, piše Guardian.

Mader je prije dvije godine prvi stigao na mjesto događaja nakon poziva hitnoj službi da 23-godišnji crnac, RJ Williams, prijeti samoubojstvom. Mader je po dolasku zaključio da Williams ne predstavlja opasnost niti za okolinu niti za policiju u tom trenutku premda je u ruci imao pištolj.

Mader kao bivši marinac koji je služio u Iraku i Afganistanu i specijalno je obučen za ovakve krizne situacije, prvo je pokušao smiriti očajnog mladića.

‘Vidjelo se da nije ljut, bijesan. Nije bio nimalo agresivan i nije se činilo da želi iskoristiti poziciju i pucati u nekoga. U mene niti u jednom trenutku nije uperio pištolj. Nisam ga doživio ako neposrednu opasnost’, rekao je za Guardian.

Međutim, dok je on pokušavao uvjeriti Williamsa da odloži oružje, na mjesto događaja su stigla dva starija policajca i doslovce odmah pucali u mladića i ubili ga.

Nakon deset dana Maderu je stigla pismena obavijest o otkazu zbog neadekvatnog postupanja u slučaju prijetnje. ‘Nesretna stvarnost policijskog posla je da je svaka odluka bolja od nedonošenja odluke’, stajalo je u obavijesti.

Mader se s tim nije složio i podnio je tužbu za nezakoniti otkaz. ‘Nijedan policajac nikad ne bi smio izgubiti posao, ili doživjeti bilo kakvo poniženje, zato jer je odlučio razgovarati i smiriti sugrađanina umjesto da ga bez pitanja ubije’, rekao je Maderov odvjetnik Timothy O’Brien.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:59