ZA 4-5 SATI DOPLUTAJU DO OBALE

VIDEO: AKTIVISTI U JUŽNOJ KOREJI BACAJU NA TISUĆE BOCA U MORE KAKO BI SJEVERNOKOREJCIMA POKAZALI REALNOST Unutra su i usb-ovi s filmovima i glazbom

 
 Screenshot

Aktivisti iz Južne Koreje dosjetili su se nimalo ekološke metode kako bi pomogli svojim rođacima i prijateljima 'zatočenima' u Sjevernoj Koreji da okuse blagodati vanjskog svijeta.

Prebjezi iz te komunističke zamlje pune plastične boce pune hranom, lijekovima pa čak i usb-ima s filmovima i K-pop glazbenim spotovima kao i drugim predmetima zabranjenima u Sjevernoj Koreji, a onda ih bacaju u more. Bocama treba četiri do pet sati kako bi stigle do najbliže sjevernokorejske obale.

Na stotine boca bacaju dva puta mjesečno već više od dvije godine.

- Što je stvar koju Kim Jong-Un najviše mrzi? - postavlja Jung Gwang-Il, jedan od aktivista, retorično pitanje, pa odgovara: - To je da bi građani Sjeverne Koreje mogli postati svjesni realnosti.

- Nisam živio pravednim životom prije. Bio sam zatvorenik u političkom logoru, jer sam optužen za špijuniranje. Nisam znao ništa i zato se to i dogodilo. da sam imao više znanja, to se ne bi dogodilo. Sada se vodim savješću, da oni mogu živjeti život drugačijom od mojeg - kazao je.

Iako ne postoji način da se potvrdi jesu li stvari primljene, boce često presretnu sjevernokorejske brodarice.

Istraživanje 2015. pokazalo je da je 81 posto prebjega pogledalo strane filmove na usb sticku prije nego li su pobjegli iz Sjeverne Koreje.

Šefovi dviju država susreli su se krajem travnja kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa između dvije zemlje i obojica su dali ukloniti velike zvučnike koji su bili postavljeni duž demilitarizirane zone. no aktivisti kažu kako će nastaviti slati boce.

- Čak i dok dvojica vođa uživaju zajedno u ukusnom ručku, postoje ljudi u Sjevernoj Koreji koji umiru od gladi - zaključuje Kim Yong-Hwa koji u Udruzi za ljudska prava Koreje skrbi za sjevernokorejske izbjeglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:24