'NEĆEŠ UMRIJETI...'

VIDEO, AUDIO Potresna snimka otkriva kakvu je dramu proživljavao zaljubljenik u prirodu nakon fatalnog susreta s planinskim lavom

 
 Ilya Naymushin / REUTERS

Isaac Sederbaum bio je brdski biciklist koji se s prijateljem SJ Brooksom vozio u subotu po cesti u blizini North Benda, u podnožju planine Cascade istočno od Seattlea. Bilo bi to njihovo uobičajeno 'punjenje baterija' vikendom da se u cijelu priču nije umiješala i jedna puma.

Naime, puma ih je slijedila cijelim putem, a onda u jednom trenutku odlučila ih i napasti.

Njihova priča završila je na stranicama svjetskih medija jer je procurila snimka njihovog poziva hitnoj službi, a ta snimka najbolje dočarava kakvu su dramu proživljavala dva zaljubljenika u prirodu i biciklizam.

Vlasti kažu kako su dva prijatelja primjereno reagirala pokušavajući otjerati pumu, a čak su je pokušavali udariti i biciklom, sve u očajničkoj namjeri da se ova divlja mačka makne od njih.

Iako su u toj namjeri prvotno uspjeli, dok su se pokušavali pribrati i uhvatiti malo zraka, puma se vratila i ugrizla Sederbauma za glavu, a onda ga počela trgati, prije nego li je svoju pažnju usmjerila na Brooksa koji je pokušao pobjeći.

Potpuno krvav, Sederbaum je sjeo na bicikl i vozio se do mjesta gdje je mogao dobiti signal telefona...

Snimke koje je u srijedu objavio ured šerifa okruga King i regionalna hitna služba pod nazivom NORCOM u utorak pokazuju da prvih nekoliko poziva nije uspjelo. U jednom od njih Sederbaum uspijeva reći: 'Možete li me čuti?' i 'Pomoć!'

Dispečerica ureda šerifa u okrugu King potom ga naziva natrag.

- Pozdrav, ovdje 911. Imamo poziv. Sve je u redu?, pita ona.

- Ne, odgovora u panici.

- Napao me je planinski lav, i mog prijatelja. Ne znam gdje sam. Pokušavam sići niz planinu, nastavio je Sederbaum.

- Na kojoj ste planini?

- Ne znam... Bio sam na cesti za..., govori on.

- Slušaj me, kaže dispečerica.

- Slušaj, slušaj. Trebate poklopiti slušalicu i nazvati 911 kako bismo vam mogli locirati poziciju, govori mu dispečerica.

'Svaka vam čast'

Nakon što je ponovno nazvao ponudio je malo više informacija. Rekao je da se nalazi sjeverno od North Benda - i kako dispečeri pokušavaju otkriti gdje je s GPS signalom, a onda im kaže da vidi automobil, i da će ga pokušati zaustaviti.

- Možete li razgovarati s 911?, upitao je Sederbaum ženu u autu.

- Napao me je planinski lav. Moj prijatelj je gore.

I dok žena gleda kartu i pokušava reći dispečeru kako do njih doći, može se čuti Sederbauma u pozadini.

- Nećeš umrijeti, kaže mu žena.

Sederbaumov glas lagano puca dok govori drugom dispečeru:

- Zabrinut sam zbog svog prijatelja. I sve me boli, kaže on.

- Znam, kaže mu glas s druge strane žice. Ali radite jako dobar posao tamo. Svaka vam čast što ste ostali smireni, hrabri ga dispečerica.

U tom trenutku prolazi još jedno vozilo - kamion s muškarcem koji kaže da se zove Matt - a zatim daje više detalja o lokaciji i stanju Sederbauma.

- Stvarno je uplašen, želi sići sa planine. Ima nekoliko gadnih posjekotina, osobito iza desnog uha, kaže Matt.

Prvi šerifov zamjenik stigao je u 11:19, nekih pola sata nakon prvog poziva. Ostalima je trebao još jedan sat prije nego li što su našli Brooksov bicikl, a onda i tijelo.

Tamo je nad tijelom stajala i puma koja je pobjegla kad je jedan od zamjenika ispalio metak. Nekoliko sati kasnije, washingtonski odjel za ribolov i divljinu došao je s psima kako bi pronašli pumu koja je pobjegla na obližnje stablo, a zatim su je i ubili.

Kasnije je utvrđeno da je životinja bila pothranjena, no svi detalji biti će poznati nakon autopsije.

Hrabri Sederbaum je pak u utorak pušten iz bolnice u Seattleu, no nema sumnje kako će zauvijek pamtiti ovaj boravak u prirodi.

Inače, ovaj napad sa smrtnim posljedicama bio je prvi takve vrste na ovom području u posljednjih 94 godina.

Potresnu audio snimku Sederbaumovog razgovora s dispečerima poslušajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09