LETIO DVA I POL SATA

VIDEO: AVION S NAJVEĆIM RASPONOM KRILA NA SVIJETU ODRADIO SVOJ PRVI LET Pogledajte kako je to izgledalo: 'Ovo je novi korak u našoj misiji'

 
 screenshot YouTube

Zrakoplov s najvećim rasponom krila na svijetu uspješno je završio svoj prvi let, objavila je u subotu američka zrakoplovna tvrtka Stratolaunch.

Stratolaunchov zrakoplov ima dva trupa i raspon krila od 117 metara što je veće od travnjaka za američki nogomet. Letio je dva i pol sata iznad pustinje Mojave u Kaliforniji.

- Kakav sjajan prvi let - rekao je izvršni direktor Stratolauncha Jean Floyd.

- Današnji let novi je korak u našoj misiji osiguranja fleksibilne alternative lansiranjima sa zemljine površine - dodao je Floyd.

Stratolaunch je 2011. osnovao suosnivač Microsofta, Paul Allen. Cilj je tvrtke omogućiti jeftiniji pristup Zemljinoj orbiti lansiranjem satelita u svemir iz zrakoplova umjesto s tla.

Zrakoplov je u subotu uzletio iz zračne i svemirske luke Mojave, oko 150 kilometara sjeverno od Los Angelesa.

Letio je na visini do pet kilometara te je izveo više manevara, uključujući i simulirano slijetanje.

- Svi znamo da bi Paul bio jako ponosan da je svjedočio ovom povijesnom uspjehu. Zrakoplov je nevjerojatan inženjerski uspjeh te čestitam svim sudionicima - poručila je sestra pokojnog milijardera Jody Allen koja je ujedno i čelnica njegove filantropske zaklade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:21