NAJNAPREDNIJI RATNI BROD

VIDEO: BORBENO ČUDOVIŠTE Najveći američki razarač vrijedan 4.4 milijarde dolara zaplovio morem

 U.S. Navy

Najveći i najskuplji razarač ikad sagrađen u povijesti američke mornarice napustio je brodogradilište 'Bath Iron Works' u američkoj saveznoj državi Maine i zaplovio oceanom.

Razarač pod imenom 'USS Zumwalt' ovim je započeo tromjesečno putovanje do Baltimorea, gdje će biti službeno pušten u promet, da bi se 15. listopada zaputio prema San Diegu u Kaliforniji gdje će biti izvršeno operativno testiranje.

Kapetan James Kirk kazao je kako je uragan Hermine kao posljedicu ostavio visoke valove, no kako to neće spriječiti brod da se otisne iz brodogradilišta.

- Sada je vrijeme da posao prebacimo na more - kazao je Kirk.

Najnoviji razarač, dug približno 190 metara i težak oko 16.000 tona će biti jedan od najteže naoružanih ratnih brodova u američkoj ratnoj mornarici.

Zumwalt može kompjutorski navođenim projektilima gađati mete koje su udaljene i do 100 kilometara, a može se opremiti i laserskim oružjem ili elektromagnetskim sustavom za lansiranje projektila.

Iako je 30 metara duži i 6 metara širi od sadašnje klase američkih razarača (Arleigh Burke) na radarima ga je navodno 50 puta teže otkriti nego sadašnje razarače američke mornarice. Naiem, Zumwalt izgleda na radaru kao mala ribarska brodica zahvaljujući modernoj tehnologiji prikrivanja (stealth). Ovaj brod može ploviti brzinom od preko 30 čvorova (56 km/h), a imat će ukupno 140 članova posade, što je više nego upola manje u odnosu na brodove iz prethodne klase.

Ovaj brod koštao je paprenih 4,4 milijarde dolara, a u planu su još dva primjerka čija se cijena procjenjuje na 2,8 i 2,4 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:34