FATALNI REPTIL

VIDEO: 'BOŽE, KAKO JE OVAJ MONSTRUM VELIK!' Gospođi se na najmanje očekivano mjesto zavukla jedna od najotrovnijih zmija

 Printscreen: YouTube

Cinični komentatori mogli bi na Australiju gledati kao na kontinent na kojem svaki drugi živi organizam ima mogućnost da vas ubije. U državi koja je dom velikom broju otrovnih zmija, paukova, meduza, puževa pa čak i sisavaca (čudnovati kljunaš), nije neobično da neki od njih dođu u kontakt s ljudima.

Neimenovana žena iz Adelaidea, petog najvećeg grada u Australiji, nasmrt se prestrašila kada je otišla do frižidera po osvježavajuće piće i ugledala zmiju koja je virila ispod njega. Radilo se o istočnoj smeđoj zmiji, odgovornoj za najviše smrti od zmijskog ugriza u cijeloj Australiji (jedna osoba svake dvije godine), koja je nešto kasnije izlegla 15 jaja.

Gospođa je nazvala gradsku službu za hvatanje zmija, čiji je zaposlenik Rolly Burrell pomaknuo frižider, uhvatio zmiju i spremio je u vreću. "Sva sreća da je opazila zmiju prije nego što se izlegla. Zamislite da su se male zmijice izlegle iz jaja i puzale po cijelom stanu", rekao je Burrell, a prenosi Guardian .

Na snimci uklanjanja zmije gospođu se može čuti kako glasno uzdiše i viče: 'Oh, kako je velika!'. Doduše, premda je riječ o primjerku solidne dužine, u Australiji ima i daleko većih zmija od ove, no gospođa je bila naprosto prestravljena.

"Radim to 40 godina i hvatam po 300 zmija mjesečno, stoga je sigurno reći da sam već uhodan u poslu", skromno je dodao Burrell.

Zmija se trenutno oporavlja od iscrpljenosti izazvane izlijeganjem jaja, a u tome joj je pomoglo i par miševa koje su joj dali za obrok. Kad dovoljno ojača, vratit će je nazad u prirodu.

Istočna smeđa zmija inače posjeduje treći najjači otrov od svih zmija (prvi je kopneni taipan), mjereno po indeksu LD50, tj. količini otrova koja je potrebna da bi se ubilo barem polovicu pripadnika testne populacije (najčešće je riječ o miševima ili štakorima). LD 50 obično se izražava kao masa supstance po masi testnog subjekta (npr. gram supstance po kilogramu tjelesne mase), a kod ove zmije ta brojka iznosi tek 0.0365 miligrama po kilogramu!

Zbog velikog broja glodavaca koji predstavljaju glavni dio njezine prehrane, ova zmija često zaluta u naseljena područja. Usprkos tome izbjegava kontakt s ljudima, ali ako se nađe u bezizlaznoj situaciji može postati vrlo agresivna. Srećom, tek je 10 do 20 posto njezinih ugriza otrovno, dok se ostatak odnosi na takozvane "suhe" ugrize koje koristi u samoobrani kako bi otjerala napadača.

Čak i otrovni ugrizi ove zmije ubrizgaju oko 2 miligrama otrova u prosjeku, ali zbog toga nisu ništa manje opasni. Kod žrtava izazivaju vrtoglavicu, proljev i nesvjesticu, a mogu rezultirati paralizom i srčanim udarom. Smrtnost od netretiranih ugriza kreće se oko 10 do 20 posto (jer većina ne sadrži otrov ili ga sadrži jako malo). Ipak, u Australiji je protuotrov široko dostupan, a medicinski timovi dobro obučeni za takve situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:01