URAGAN RAZORIO OBALU

VIDEO Broj mrtvih u superoluji Sandy porastao na 82: Na njujorškom Staten Islandu pronašli 15 tijela!

'Oluja svih oluja' je u jednom trenutku prelazila 1.609 kilometara u promjeru
 AP

NEW YORK - Najmanje je 37 žrtava uragana Sandy u New Yorku, objavio je u četvrtak gradonačelnik Michael Bloomberg, a prema novijim podacima u Sjevernoj Americi se broj mrtvih popeo na 82, no i taj bi broj mogao rasti jer spasilačke ekipe nastavljaju pretrage od kuće do kuće u gradovima na obali.

Bloomberg je u četvrtak priopćio da je središte Manhattana još bez struje kao i dijelovi Brooklyna i da će za obnovu mreže "trebati vremena".

Nekih 4,7 milijuna domova i poslovnih prostora u 15 američkih država nije imalo struju u četvrtak, no to je pomak na bolje jer je bez struje ranije bilo 8,5 milijuna kućanstava.

Time je premašen rekord oštećenja uragana Irene koji je lani bez struje ostavio 8,4 milijuna korisnika.

Superoluja Sandy, koja je u jednom trenutku prelazila 1.609 kilometara u promjeru, u ponedjeljak navečer stigla je do istočne američke obale na južnom dijelu savezne države New Jerseyja.

Klasificiran kao posttropski ciklon Sandy je jedna od najvećih oluja koje su ikada pogodile SAD. Klasifikacija postropskim ciklonom čisto je tehnička i znači da je Sandy imao snagu uragana, ali je izgubio ostale karakteristike tropske oluje, ponajprije temperaturu u svojoj jezgri.

Petnaestoro mrtvih je pronađeno na Staten Islandu čiji je jugoistočni dio podnio najveći udar oluje.

Šteta od Sandy mogla bi se popeti na 50 milijarda dolara

WASHINGTON - Šteta koju je prouzročio uragan Sandy što je u ponedjeljak navečer zahvatio istočnu obalu Sjedinjenih Država mogla bi se popeti na 30 do 50 milijarda dolara, po novoj procjeni specijalizirane tvrtke Eqecat objavljenoj u četvrtak.

Šteta koju pokriva osiguranje mogla bi iznositi 10 do 20 milijarda dolara, dodaje se u priopćenju Eqecata koji je tako udvostručio raniju procjenu.

Eqecat je obrazložio da je procjenu štete što ju je prouzročila ta superoluja koja je poharala jug New Yorka i atlantsku obalu gusto naseljene savezne države New Jerseyja, udvostručila zbog štete koju su pretrpjele javne službe, napose zbog masovnog prekida opskrbe električnom energijom koji je zahvatio puno veće područje nego nakon većine uragana.

Specijalizirana tvrtka je usto spomenula zatvaranje tunela i mnogih prometnica između New Yorka i New Jerseyja zbog poplave, ističući da će se nakon povlačenja vode vidjeti stvarne posljedice katastrofe koje bi mogli biti veće nego što se misli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:40