PREKORAČIO SVE OVLASTI

VIDEO: BRUTALNO CIPELARENJE ZASTUPNIKA OPORBE KOJI NEMOĆNO LEŽI NA ZEMLJI Pogledajte sramotno ponašanje policajca tijekom nereda u Banja Luci

 
 Srđan Puhalo / Twitter, Slobodan Vasković / Facebook, Robert Fajt / CROPIX

Oporbeni političari optužili su vlasti u Republici Srpskoj (RS) da su učinile 'veliku pogrešku' krečući u obračun s narodom, nakon sukoba građana i policije u Banjoj Luci zbog uklanjanja spomenika mladiću Davidu Dragičeviću čija obitelj optužuje policiju da zataškava okolnosti njegova ubojstva. Oporba je pozvala stanovnike Banje Luke na masovno okupljanje u 18 sati.

Do eskalacije napetosti došlo je nakon što su policajci u utorak uhitili Davora Dragičevića, oca mladića koji je ubijen u ožujku pod nerazjašnjenim okolnostima. Potom su komunalni redari uz pomoć policije uklonili improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću na središnjem trgu u Banjoj Luci, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da su vlasti u RS-u učinile "veliku grešku" i upozorio kako će vjerojatno izazvati još veći gnjev naroda protiv režima Milorada Dodika, najmoćnijeg političara u srbijanskom entitetu u BiH. "Vrh RS krenuo je u obračun sa svojim narodom. Što će dalje biti nitko ne zna", kazao je Borenović.

Dodao je da će režim zbog policijske brutalnosti samo izazvati još veći gnjev naroda. "Na ovaj način režim pravi veliku, veliku grešku", upozorio je.On je s još nekoliko oporbenih političara u utorak priveden i kasnije pušten. "Priveli su me s lisčinama na rukama poput najvećeg kriminalca", kazao je Borenović za regionalnu televiziju N1. Dodao je kako je kažnjen s 500 km (250 eura) s obrazloženjem kako je narušavao javni red i mir.

Zajedno s njim bio je uhićen i zastupnik PDP-a u skupštini RS-a Draško Stanivuković. Pušten je iz pritvora kada i Borenović, no potom se vratio na središnji Trg Krajine i javno pozvao na što masovnije okupljanje i veliki prosvjedni skup koji bi trebao početi oko 18 sati. Policija je zastupnika Stanivukovića nakon toga ponovo uhitila. Stanivuković je prilikom prvog hapšenja bio žrtva iznimne policijske brutalnosti. Na snimci se jasno kako je prvo oboren na cestu, a potom ga jedan policajac udara i ciepelari dok je na podu. Tko zna kako bi sve završilo da tog policajca nije zaustavio jedan njegov kolega.

Pogledajte video:

Predsjednik najveće oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je ocijenio da su događaji u Banjoj Luci institucinalno nasilje nad ljudima koji samo traže istinu o smrti jednog mladića. "Uhitite Davidove ubojice i njihove pomagače, a ne roditelje koji traže istinu za svoje ubijeno dijete", poručio je Govedarica.

Bosanskohercegovački ogranak Transparency Internationala ocijenio je kako je postupak vlasti i policije u Banjoj Luci obična demonstracija sile i gušenje političkih i medijskih sloboda. Tijekom privođenja Dragičevića policija je uhitila i novinara javnog servisa BHT 1 Vladimira Šuška koji je fotografirao taj događaj. "Nije imao jasno istaknutu akreditaciju", kazala je policijska glasnogovornica Marija Markanović, priznajući kako je policija nepotrebno privela novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:42