ŠTIT OD RADIJACIJE

VIDEO: ČERNOBIL ĆE USKORO PREKRITI ČELIČNA KUPOLA Glavni direktor centrale oduševljen: 'Za nas to nije samo 36.000 tona metala...'

 EBRD

KIJEV - Golema betonsko-čelična neprobojna kupola trebala bi natkriti ostatke reaktora koji je izgubio svoj krov u eksploziji 1986. u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilu, izazvavši najgoru nuklearnu katastrofu u svijetu, objavila je u ponedjeljak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

"Jedan od najambicioznijih inženjerskih projekata u svijetu ulazi u ključnu fazu", priopćio je EBRD.

Čelični svod težak 36.000 tona, širine 275 metara i visine od 110 metara trebao bi spriječiti daljnje curenje radioaktivnog materijala. Cijeli projekt košta 1,6 milijarda američkih dolara, a očekivani životni vijek mu je 100 godina.

"Za nas ta kupola ne predstavlja samo 36.000 tona metala. To je 36.000 tona povjerenja u uspjeh projekta", kazao je glavni direktor centrale u Černobilu Igor Gramotkin.

Ukrajina je 26. travnja ove godine obilježila 30. godišnjicu katastrofe u Černobilu kada je tijekom šest dana gorilo nuklearno gorivo, ispustivši u atmosferu radioaktovni oblak koji je prekrio skoro tri četvrtine Europe, a posebice Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:49